Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Catharina Bråkenhielm (S)

Därför behövs fler ledarhundar

Catharina Bråkenhielm (S): Frågan måste prioriteras.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I dag är det Internationella Ledarhundsdagen. Ledarhunden är ett fantastiskt hjälpmedel som leder den synskadade föraren förbi hinder och möjliggör ett självständigt liv. Trots betydelsen av ledarhundar utbildas det alldeles för få hundar i Sverige. En ändring måste till.

Ledarhundar är av avgörande betydelse för synskadade personer. Med hundens hjälp kan synskadade klara av att ta promenader och att hitta till skolan, jobbet, gymmet, kaféet eller bussen – det vill säga leva ett vanligt liv. Känna trygghet när man rör sig ute i samhället med alla dess hinder. Ledarhundarna bidrar därför till stor frihet. De gör att synskadade personer inte isoleras i hemmet eller blir beroende av ledsagare utan kan ta sig runt själva. De leder därför också till bättre kondition och hälsa hos de synskadade. Det är mycket positivt både för individerna och för samhället. Ledarhunden är ett suveränt hjälpmedel!

Men under elva år har budgeten och därmed antalet ledarhundar som utbildas i Sverige legat på samma nivå, alltså ingen ökning, trots ökade kostnader och ett ökat behov. Ingen regering, oavsett färg, har prioriterat frågan så därför har väntetiden för att få en ledarhund ökat drastiskt. Att det är på detta sätt tyder på stor okunskap om synskadade personers behov och om ledarhundarnas betydelse.

Idag är det nästan enbart de som en gång haft en ledarhund som kommer ifråga om att få en ny hund när den gamla har gått ur tiden, då bristen är så stor på utbildade hundar.

Det är också en samhällsekonomisk fråga där staten helt enkelt prioriterar fel. Samhället har dragit ned på antalet personer som har fått ledsagare under många år vilket har oroat Synskadades Riksförbund. Det kostar staten ca 300 000 kr att utbilda en ledarhund och hunden kan arbeta under ca 10 år. Kostnaden för att anställa en ledsagare som hjälper den synskadade under 10 år är givetvis betydligt högre. Det är därför samhällsekonomiskt försvarbart att satsa på ökat stöd till utbildning av ledarhundar.

Reglerna för upphandling och utbildning av hundarna måste även stärkas långsiktigt så att den unika kompetensen hos de fåtal som idag utbildar hundarna inte försvinner och med dem deras specifika avelsmaterial för kommande ledarhundar. Systemet med upphandling måste ses över.

Om Sverige får fler ledarhundar får alla de synskadade som önskar, det hjälpmedel som de har rätt till och den frihet som de förtjänar. Detta är en självklar rättighet.

Catharina Bråkenhielm

Socialutskottet

Riksdagsledamot (S)