Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Sällsynt syn. Tåg på Lysekilsbanan.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Därför behövs ingen bro över Gullmarn

Det finns redan bättre lösningar för Lysekils kommunikationer.

Replik till Centerpartiet 16 november Därför behöver vi bygga en bro över Gullmarn

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

På Bohusläningens debattsida den 16 november förespråkar tre centerpartister att det byggs en bro över Gullmarn. Det är frapperande och samtidigt en cynisk inställning.

Menar ni på fullt allvar att den säregna bohuslänska miljön ska förstöras med en bro? Ni skriver att ”En viktig förutsättning för att lyckas med vår version är bra infrastruktur”.

Det finns en elektrifierad järnväg till Lysekil som politikerna i Lysekil och Västra Götalandsregionen totalt negligerar. Man vill inte inse vikten av hur kommunen kan expandera med en modern järnväg. När ett samhälle får en järnväg blir orten attraktiv och människor lockas att bosätta sig där och företag att etablera sig på orten. Ett exempel är sträckan Trollhättan och Göteborg som passerar bland annat Ale kommun. En resa med direkttåg mellan Trollhättan och Göteborg tar i dag cirka en halv timme. Folk kan bo i Trollhättan och arbeta i Göteborg. Ale kommun har blivit populärt att bosätta sig i. Detta tack vare de snabba tågförbindelserna.

Tyvärr inser inte politikerna i Lysekil vilket lyft det blir med en upprustad järnväg. Hade politikerna varit vaksamma i stället för att inte bry sig hade hamnen varit expansiv och mer gods kunnat hanteras i Lysekils hamn. Nu finns risken att Göteborgs hamn tar till sig godset.

Både i Öresundsregionen och Mälardalen satsar man på järnväg. Antingen bygger man nytt eller rustas befintliga järnvägar upp. I Västsverige sitter politikerna med armarna i kors.

Att börja tala om att bygga en bro och förstöra den vackra bohuslänska kustremsan är inte bara cyniskt. Det är ansvarslöst mot kommande generationer. Ni påstås tittat på hur Norge har gjort. Om ni verkligen vill ha en levande glesbygd så har Norge mer att lära ut. De värnar om sin landsbygd i motsats till Sverige.

Se i stället till att den nuvarande järnvägen som är elektrifierad rustas upp. Det finns pengar till detta. Det kan säkert betalas till en viss del även med EU-pengar. Försök att se möjligheter i stället för bara besvär, vilket är vanligt i Västsverige. Fredrik Christensson som är en av undertecknarna bör ta kontakt med sina partikollegor från Skåne när du träffar dem i riksdagen. De har mycket att lära ut vad gäller expansiv tågtrafik som får samhällen att blomstra med ”Pågatågseffekten”.

Det talas hela tiden om klimatet och hur viktigt det är att vi värna miljön. Då kan man vänta sig bättre tankegångar från just Centerpartiet.

 

Christer Wilhelmsson