Därför blir det negativa följder av förändringar i LAS

Blerand Haliti, LO-fackens ordförande i Uddevalla svarar Torsten Torstensson (C)

ANNONS
|

Replik till Torsten Torstensson (C) 20 juli. Undertecknad jobbar med fackliga frågor i ett av LO-förbunden. Därför är det provocerande och nonchalant av Torstensson när han skriver att jag målar upp en bild av den svenska arbetsmarknaden som något utan verklighetsförankring. Det är också nonchalant och provocerande när han skriver att en bättre kunskap önskas.

Torstensson skriver att han inte tror att inte ens LO:s egna medlemmar tror på mina ”mörka profetior”. Skillnaden mellan undertecknad som är aktiv inom LO och Torstensson är att jag vet. Ett exempel på vad som skulle förvärras: Redan idag är kränkande särbehandling på grund av sexuell läggning, kön eller kulturellt ursprung utbrett både i privatlivet men också på arbetsplasterna. Den psykiska ohälsan är i Sverige hög med jämförbara länder. Tror Torsten Torstensson att den psykiska hälsan är frånkopplad arbetet.? Konsekvensen av ändringar i LAS skulle bara öka den psykiska ohälsan. Centern har svårt att förstå funktionen och den trygghet LAS och turordningsregeln har. Det är provocerande nonchalant av Centern att på ett lättvindigt sätt bortse från arbetstagarens perspektiv när partiet fortsätter propagera för att reglerna är för fyrkantiga eller att ingånglönerna är för höga.

ANNONS

Ändringar i LAS skulle inte bara öka den psykiska ohälsan, de negativa konsekvenserna är fler. Företagen i Sverige skriker efter arbetskraft. Socialdemokratin och LO motsätter sig den enkla och felaktiga lösningen att sänka tröskeln för att få in fler på arbetsmarknaden. Vi har gjort en djupare samhällsanalys sedan tidigt 1900-tal och applicerat en politik efter det behovet, vilket har resulterat i att Sverige är ett av världen bästa länder att leva och jobba i. Dagens problem på arbetsmarknaden är matchningen. Sverige behöver utbilda dessa människor som är utanför arbetsmarknaden. Vi ser gärna ett land med en välutbildad befolkning, ett konkurrenskraftigt kunskapsland. Kunskap skapar frihet hos individen. Undertecknad fortsätter gärna se Sverige som det land där människor har ett demokratiskt inflytande på sina arbetsplatser och LAS som en garanti för det utan att riskera sitt jobb. Centern har svårt att förstå att inflytandet försvinner när man ändrar i LAS.

Undertecknad ser gärna också att Sverige som land ska investerar i våra medborgare som är utanför arbetsmarknaden för att få en bättre matchning. Att investera i människor innebär att skapa trygghet hos individen och en stabilitet på arbetsmarknaden. Individen med sina kunskaper har ett inflytande och med goda avsikter vill utveckla sin arbetsplats.

ANNONS

Än mer provocerande är det när Torstensson skriver att man inte kan se på medan klassamhället växer fram, vi får en ny underklass och ökad kriminalitet och att Socialdemokratin och LO är orsaken till det och kan inte lösa problemet Det är inte en ideologisk ståndpunkt att påstå att vi kunde se ökade klassklyftor i rekordfart under Alliansregeringen, ett resultat av skattesänkningar på över 140 miljarder.

Blerand Haliti

LO-fackens ordförande, Uddevalla

ANNONS