Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Vinnande bollspel. Kroppskultur och Oddevold vill ha lägre planhyror.

Därför borde kommunen vara generös också mot oss

Kroppskultur: Junicupen är en vinst för hela Uddevalla

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik till S, V och MP i Uddevalla, ”Därför måste fler aktörer stötta Uddevalla Solid Sound”, 29 juni

Det är glädjande att se att våra politiker visar stor uppskattning av de ideella krafter som verkar i Uddevalla. Samtidigt upplever vi stora skillnader i hur man stöttar ideella arrangemang i Uddevalla.

Helgen 16-18 juni arrangerade vi i GF Kroppskultur den största Junicupen på årtionden och den 12:e största handbollscupen i Sverige. Antalet besökande gäster boende utanför vår kommungräns (från ostkusten, Skåne och Tyskland, men framförallt Norge) är ungefär 3 000-4 000 personer. Våra junicupsbesökare har fullbelagt hotellen och campingarna i Uddevalla, fyllt våra restauranger i centrum och sprängt flera växelkassor hos våra företagare under denna helg! Vi investerar 5 000-6 000 ideella arbetstimmar för att ge våra barn och ungdomar en handbollsupplevelse som de flest tar med sig resten av livet. Frågar man Mikael Appelgren och Jenny Alm om deras Junicupsminnen så lyser de upp! Dessutom så generar alla dessa ideella timmar en stor klirr i kassan för Uddevalla kommun och Uddevallas företag.

Efter förra sommaren gjorde vi i GF Kroppskultur en gemensam ansökan med Oddevold om att få betala lägre hyror för de lokaler som vi hyr av kommunen, men den har inte behandlats ännu. Uddevalla kommun gör varje år en ren ekonomisk vinst på vår dagliga handbollsverksamhet, det vill säga vi betalar in mer till kommunen i olika avgifter och hyror än vad vi får i sponsring och stöd. Lägger vi där till Junicupen, så är GF Kroppskultur och alla våra ideella krafter en väldigt bra ekonomisk affär för Uddevalla kommun och Uddevallas företag.

Ekonomin för de allra flesta ideella föreningarna är hårt ansatt och de flesta vet att vi i GF Kroppskultur kämpat hårt de senaste tio åren med en konkurs samt ett lån av kommunen som räddade oss. Det lånet har vi dock betalat tillbaka varenda krona på! Så vi i föreningen känner oss stolta över vårt arbete. Vår känsla är att Uddevalla kommun tar GF Kroppskultur för givet och så även den enorma reklam som vår verksamhet ger Uddevalla. Vi har i år Mikael Appelgren som utsetts till ”Årets handbollsspelare i Sverige”, det vill säga den främsta handbollsutövaren i Sverige och dessutom i en sport där Sverige är en världsnation. Han är dock inte den första ”Kroppsaren” som vunnit denna fina utmärkelse. Vi har idag flera Kroppsfostrade spelare som är med i A-landslagen och dessutom flera spelare som knackar på landslagsdörren. Tre Kroppsfostrade spelare deltog i OS ifjol och flera spelare deltog i årets SM-finaler. Dessutom vann föreningen Ungdoms-SM för flickor 14-år så nyligen som 2014. Vi vill givetvis fortsätta att ge Uddevallas barn och ungdomar dessa möjligheter att få uppleva sina drömmar, men då krävs det att Uddevalla kommun också bidrar.

Vi hoppas nu att Uddevalla kommun ännu mer uppmärksamma vår fina barn- och ungdomsverksamhet som fostrar framgångsrika herr- och damhandbollsspelare som hjälper till att sätta Uddevalla på världskartan.

 

Mikael Höglind

Ordf. GF Kroppskultur

Peter Holmén

Klubbchef GF Kroppskultur

Robert Björk

Junicupskommittén