Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Därför dumpar folk skräp

Kommunens återvinningspolitik slår fel.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Återigen en artikel i Bohusläningen den 3 december om hur fel vi medborgare beter oss när vi i egen bil och på egen bekostnad och fritid transporterar uttjänta varor till kommunens återvinningsstationer. Vi borde uttrycka vår uppskattning för att medborgarna försöker medverka i retursystemet. Problemen beror på ett felkonstruerat återvinningssystem och det är där man kan göra något verkningsfullt. Politiker och beslutsfattare – lyft blicken och se helheten !

Ett lyckat återvinningssystem måste bygga på medborgarnas behov. Att införa passerkort till de större återvinningsstationerna där man dessutom begränsar hur många gånger vi får komma och lämna uttjänta produkter och skräp är den direkta orsaken till att det nu hamnar på de mindre stationerna eller i naturen. För vad kommer att hända när man inför mer sofistikerade övervakningssystem för att hindra medborgarna att lämna sitt skräp? Naturen blir förloraren.

Att avgiftsfritt och utan hinder ta emot det skräp som medborgarna själva lägger pengar och jobb på att transportera och sortera på återvinningsstationer är kommunens självklara uppgift och stora miljöinsats. Att hindra och bestraffa kommer aldrig att öka återvinningsgraden. Att bekosta omhändertagandet är alla kommuninnevånares ansvar för vår miljö och skall betalas av oss alla solidariskt via de debiterade sopavgifterna. Ta bort alla hinder avgifter på återvinningsstationerna och uppmuntra alla returinsatser !

 

Lars Österberg

Ljungskile

LÄS MER: 

LÄS OCKSÅ: