Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor. Bild: Henrik Montgomery/TT

Därför gjorde Ebba Busch Thor helt rätt

En modig kvinna med ett modigt parti

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Äntligen är det en modig kvinna med ett modigt parti, nämligen Ebba Busch Thor, Kristdemokraterna, som konstaterar att det i längden är ohållbart att negligera ett parti med mer än 1.1 miljoner väljare i senaste riksdagsvalet. Den hetspropaganda som alla riksdagspartier riktat mot SD sedan partiet år 2010 kom in i riksdagen är exempellöst. I spetsen för hetståget står Socialdemokraterna med sin härsklystne härförare, tillika statsminister, Stefan Löfven. Runt sig har han sina medarbetare och sedan januariöverenskommelsen de nyvunna vapendragarna, Annie Lööf, C och Jan Björklund, L. Sakpolitiken tycks ha varit mindre viktig under de gångna drygt åtta åren sedan SD kom in i riksdagen. Den allra viktigaste frågan har varit att hålla SD, numera det tredje största partiet och dess väljare, utanför politiskt inflytande. Att inte respektera val resultatet i en parlamentarisk demokrati är inte demokrati.

I Stefan Löfvens tal på S kongress den 23 mars motiverar och försvarar han januariöverenskommelsen med C och L. Genom den kunde det nationalistiskt högerextremistiska SD:s påverkan på svensk politik marginaliseras. Han lyckades också spräcka Alliansen, en sedan länge prioriterad önskan. Vidare hänvisar han i sitt tal till S:s samarbete på 1930-talet med Bondeförbundet, nuvarande C, för att kunna styra landet. Han nämner inte ett ord om att Socialdemokraterna ända sedan 1982, under dåvarande stastminister Olof Palmes, etablerade samarbete för att nå makten med ett kommunistiskt parti, namnbytt till nuvarande Vänsterpartiet, med sina rötter i kommunismen och som tidigare haft nära relationer med Ryssland och Stasi, Ministeriet för rättssäkerhet. och dess efterföljare, Amt i forna Öst-Tyskland. Det är samma V-parti som Stefan Löfven samarbetade med så sent som förra mandatperioden. V utövade stora påtryckningar på hans regering och tvingade den att genomföra många vänsterorienterade reformer för att få stöd för sitt maktinnehav. Media har länge beskyllts för att vara vänsterorienterade och för att skriva spaltkilometer efter spaltkilomete om nazismen och så uppenbart minimera information om kommunismen och dess illgärningar. En utmärkt bekräftelse härpå.

Torsdagen den 21 mars deklarerade Ebba Busch Thor något som borde vara självklart i ett demokratiskt samhälle, nämligen att samtala med alla partier, även SD och V, i framförallt sakfrågor för att få stöd att få igenom sin politik. Uttalandet från KD blev en politisk brisad. Det som borde var naturligt inom alla samhällsområden gällde tydligen inte i politikens värld. Alla partiledare eller dess företrädare från S, C, L,, MP och V uttryckte sitt missnöje och avsky över KD:s utspel. M bekräftade senare att de tolererade att KD hade naturlig rätt att samtala om sakfrågor med alla partier, inklusive SD för att få stöd för sin politik.

Ebba Busch Thor är en resonerande, lugn partiledare med båda fötterna på jorden och som åtnjuter ett stort och ökande förtroende. Hon synes ha en realistisk och öppen syn för hur Sverige ser ut idag och hur landet inom många viktiga samhällsfunktioner gått i fel riktning. Hon påtalar ofta krisen inom vård, skola och omsorg, försvaret, rättsväsendet och migrationen. En fråga som ligger KD varmt om hjärtat är sjukvården. KD ser behovet av en radikal förändring inom detta område. Partiet vill att staten tar det övergripande ansvaret och låter professionen ersätta nuvarande politikerstyrning. Redan 2004 lade partiet, då lett av Göran Hägglund, fram en motion inom området med detta syfte. Låt oss konstatera att femton år har förspillts å grund av ointresse från övriga partiers och regeringars sida att åstadkomma något konstruktivt för att lösa en av de allra viktigaste frågorna i dagens samhälle. Kanske Ebba Busch Thor kan nå framgång genom att diskutera ärendet med Stefan Löfven sedan han tagit del av partiets eftervalsanalys, där just sjukvården fick stor uppmärksamhet.

Uddevalla den 24 mars 2019

Lennart Svensson