Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
STOCKHOLM 20200128 Postnord postlådor. Foto: Jessica Gow / TT kod 10070 Bild: Jessica Gow/TT

Därför hämtar vi inte post på eftermiddagarna

Postnord: Förändringen är en anpassning till en verklighet som redan är här

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Svar till Erik Lindh 5 och 17 mars

LÄS MER: Alla anställda på Postnord kan väl inte ha vanlig arbetsvecka?

LÄS MER: Ni har väl inte lediga helger på Postnord?

Det stämmer att många brevlådor fick nya tömningstider den 1 juli förra året. Förändringen är en anpassning till en verklighet som redan är här; allt färre svenskar postar idag fysiska brev. Med få brev i lådorna är det inte hållbart, varken miljömässigt eller ekonomiskt, att köra extra rundor för att tömma dem, och därför har tiderna justerats så att brevbärarna kan ta med breven på sin ordinarie utdelningsrunda.

LÄS MER: Alla kan inte skicka och ta emot e-post!

Sedan millennieskiftet har antalet brev halverats, och bara under förra året minskade brevvolymerna med 8 procent. Ju färre brev som skickas desto dyrare blir varje brev att hantera, eftersom en stor del av kostnaderna är fasta; brevbärarens lön och kostnaderna för maskiner, lokaler och transporter är desamma oavsett hur många brev som finns att dela ut.

LÄS MER: Kritiken mot Postnord är orättvis

I Sverige, till skillnad från i de flesta andra europiska länder, finansieras postservicen helt och hållet av portot, utan statligt stöd. Vill man förändra hur postservicen ser ut, vad den får kosta och hur den ska finansieras är det ett politiskt beslut. För oss på PostNord i Uddevalla, precis som i resten av Sverige, är det nödvändigt att förändra vårt sätt att arbeta för att även i framtiden kunna leverera en fungerande posttjänst i hela landet med de förutsättningar som finns.

Hans Malcolm

distributionsområdeschef PostNord