Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Björn Wolgast vd Uddevalla Energi Lillesjöverket  pelletsfabriken Bild: Lasse Edwartz
Björn Wolgast vd Uddevalla Energi Lillesjöverket pelletsfabriken Bild: Lasse Edwartz

Därför höjer vi sopavgifterna

Björn Wolgast: Användningen av papperspåsar har ökat

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik till insändare om soptaxan

LÄS MER: Varför höjs sopavgifterna så mycket?

Först och främst, tack till skribenten ”en medborgare och abonnent” som lyfter de viktiga frågorna kring avfallshantering och öppnar för att vi på Uddevalla Energi kan ge en nyanserad bild av avfallshanteringen.

Uddevalla Energis avfallshantering vann 2017 års utmärkelse Sveriges bästa avfallskommun bland totalt 290 tävlande. Både vi och våra kunder kan vara stolta, de parametrar som mäts är prisbild, sorteringsgrad, miljövänlighet mm. En bra bas att stå på inför det viktiga uppdraget att i än högre grad driva mot återbruk och cirkulär ekonomi för ett uthålligt samhälle.

LÄS MER: Höjd soptaxa efter oväntat hög åtgång av papperspåsar

Hur står sig taxorna i jämförelse med andra? En lägenhetskund i Uddevalla betalar cirka 800 kronor per år. Sverigesnittet är 1300 kronor per år. Våra taxor var helt eller delvis frysta åren 2012-2016, för att höjas 2018 och nu senast inför 2019 med 4,2 procent eller 3 kronor per månad för en lägenhetskund.

Skälen till höjningen är flera: inflödet av material till Havskuren har minskat, användningen av papperspåsar har ökat, kvittblivningskostnaden för såväl trä- som matavfall har ökat. På förbättringssidan kan nämnas lägre fordonskostnader samt kundtillväxt utan motsvarande personalökning.

Uddevalla Krafts ekonomi är god. Att 2017 visar förlust beror på att företaget tidigarelagt avskrivningar på pelletsfabriken. Ekonomin är i grunden så pass stark att soptömningsavgifterna tillhör landets billigare tredjedel. Varje verksamhet ska bära sig själv och efter höjningen ger sophämtningen nollvinst, som det ska göra.

Det är givetvis möjligt att låta en privat aktör ta hand om renhållningen. Vi förordar att avfallshanteringen drivs av Uddevallabornas företag där både skatter och vinstmedel gör nytta lokalt.

Till sist vill jag välkomna skribenten att kontakta oss direkt för de frågor som kvarstår.

Björn Wolgast

VD Uddevalla Energi AB