Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Höga ljud? Frågan om böneutrop har blivit en kommunal bullerfråga.

Därför har Ebba Busch Thor rätt om böneutropen

KDU: "Kyrkklockorna är en del av vårt kulturarv och har därför en särställning"

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Kristdemokraterna säger nej till böneutrop. Det gjorde mig mycket glad efter att jag fick se att kristdemokraterna med Ebba Busch Thor i spetsen hade landat i samma slutsats som jag gällande böneutrop – en debatt som på senaste varit mycket aktuell. Hon gav även en uppmaning till Sveriges KD politiker på kommunal nivå. Uppmaningen gick ut på att rösta ner förslag om böneutrop om det kom upp på bordet i sin egen kommun. Jag hoppas starkt på att kristdemokraterna i varje kommun i Sverige, och inte minst i Fyrbodal, följer Ebba Busch Thors uppmaning om det blir aktuellt.

Läs också: KD och M skeptiska till böneutrop

Frågan om religionsfrihet är väldigt viktig för KD. Lagen är grundfast och ska inte rubbas för någonting, och detta tycker även även KDU. Oavsett vilken religion du har så ska du kunna få sprida ditt budskap på gator och torg. Du ska som privatperson kunna höra det religiösa budskapet, och komma undan det om du så vill. Om en moské i ett bostadsområde har regelbundna böneutrop varje fredag, så tränger sig det uppmanande religiösa budskapet in i deras grannars hem. De har inte möjlighet att stänga av ljudet. Vill de slippa utropet så måste de lämna området då böneutropet pågår. Detta är inte rimligt för människor som betalar eller har betalat för att bo i ett område.

Läs också: Förslag: Förbjud slöja och böneutrop

Jag vet att många använder sig av argumentet om kyrkklockor, som vi alla kan höra. Fast kyrkklockorna kan inte jämställas med böneutrop. För det första ringer bara kyrkklockor på kristna högtider numera. För det andra, har inte kyrkklockorna ett långtgående och uppmanande religiöst budskap. För det tredje och sista, kyrkklockorna är en del av vårt kulturarv och har därför en särställning i vårt samhälle, som är svår att ifrågasätta.

Läs också: Sifo: Majoritet vill förbjuda böneutrop

Varje individ har rätt att själv välja vilka religiösa budskap de ska släppa in i sina hem, och vad dem vill stänga ute. Därför hoppas jag innerligt att alla svenska kommunalpolitiker och inte minst våra KD-politiker, röstar ner förslag om regelbundna böneutrop om det blir aktuellt.

 

Jonathan Derneborg

ordförande för KDU Fyrbodal

Läs också: Ebba Busch Thor tar ställning mot böneutrop