Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Medlemmarna i Lysekilspartiet hade valvaka förra valet i seglingsklubbens lokal som ligger nära Oscars i södra hamnen i Lysekil. Bild: Ingvar Spetsmark

Därför har vi valt Lysekilspartiet

Vår gemensamma drivkraft är att vi vill se ett starkt och blomstrande Lysekil, där det är gott att leva.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

”Men, hur kommer det sig att du engagerar dig i lokalpolitiken? Hur orkar du, det är ju bara en massa tjafs?”

Det här är en fråga som vi tre har fått mer än många gånger den gångna sommaren. Frågan är inte svår att förstå. Särskilt inte nu i valtider. Men varför har vi då valt att engagera oss?

Politik är viljan att förändra. Vi är alla tre sedan länge boende i Lysekils kommun. Vi är yrkesverksamma, vi är föräldrar, vi är kommuninvånare. Våra barn går i skolan i kommunen, vi nyttjar de faciliteter som finns och vi är medlemmar i olika föreningar. Vi värnar vår närmiljö och vi vill vara med och ta Lysekil in i framtiden. Vi vill att Lysekil ska vara ett naturligt val för våra barn att bo och verka i. Vi vill att Lysekil ska vara en möjlighet. Men vi är inte nöjda med hur det politiska arbetet har drivits under lång tid och vilka konsekvenser det har fått. Vi är inte nöjda med bristen på dialog mellan den politiska organisationen och tjänstemannaorganisationen. Vi är inte nöjda med bristen på kommunikation mellan politiker och väljare. Vi vill förändring. Därför väljer vi att engagera oss.

Den politiska debatten i Lysekil har länge fångat vårt intresse. Varför? Av många olika anledningar men bl. a därför att den präglas av en icke-debatt. Politik är viljan att mötas och politik vilar också på människors vilja att kompromissa i syfte att nå bra, breda och stabila lösningar för kommuninvånarna och målgruppen. Men politiken i Lysekil verkar sakna viljan att mötas över partigränserna för att nå bra lösningar som kan garantera både goda livsvillkor för våra invånare samtidigt som de lockar till nyetableringar. Istället hörs mest det berömda ”käbblet” och partierna tävlar om att skriva insändare om vad motståndarna inte har gjort. Eller särskilt vad Lysekilspartiet har gjort felaktigt. Inget av blocken verkar vara intresserade av att ”pitcha” sina idéer om hur de vill arbeta, dvs lyfta upp och belysa dem. Nu är valdagen snart här – är det inte dags att tala om vad ni vill?

Vi har valt att engagera oss i Lysekilspartiet, ett modernt lokalparti som inte styrs av ideologi. Här möts människor med både vänster- och högerpolitiska åsikter och debatten är livlig. Vår gemensamma drivkraft är att vi vill se ett starkt och blomstrande Lysekil, där det är gott att leva. Vi har visioner för vår kommun, vilket inte minst visas i vårt omfattande valmanifest – vi talar om vad vi vill!

Lysekilspartiet har en stark värdegrund som våra visioner vilar på. Vi vill att det politiska arbetet ska utgå från den värdegrund som a l l a politiker i Lysekil har varit med och beslutat om: öppet, enkelt och värdigt. Politik är inte något som händer i kommunhuset. Politik är där människor är, där människor möts och där samtalet sker.

Om du tycker som vi så vill vi gärna att du lägger din röst på Lysekilspartiet på söndag. Vi lovar att vi ska förvalta den väl och lyssna på vad du tycker. Vi lovar att vi ska föra en politik som är transparant och vi lovar att du kommer att känna dig mer förtrogen och nära de beslut som påverkar dig i ditt liv. Vi lovar att föra Lysekil in i framtiden.

Annette Calner

Christina Mattisson

Jesper Aneröd

Lysekilspartiet