Gummi, inte plast. Det finns inga studier som pekar på att gummipartiklar förs till haven, hävdar debattören.
Gummi, inte plast. Det finns inga studier som pekar på att gummipartiklar förs till haven, hävdar debattören.

Därför hotar däckåtervinning varken hälsa eller miljö

”Vi vill att materialet ska fortsätta göra nytta”

ANNONS
|

Replik till Lena Jarlöv 14 mars

Lena Jarlöv har replikerat på min debattartikel ”Det är farligare att sitta still än spela fotboll på konstgräs”. Hon skriver att konstgräs är ett hot mot hälsan. Det stämmer inte. Tvärtom bidrar fler allvädersplaner till att minska stillasittandet, som är en av våra största folkhälsoutmaningar.

Allvädersplaner fylls ofta ut med korn av gummi från återvunna däck, som ger planerna stöd, svikt och mjukhet. Genom att återvinna gummi från däck minskar vi behovet av att producera nytt och bidrar på så sätt till att spara på jordens resurser.

ANNONS

Jarlöv menar också att material från konstgräsplaner läcker ut till havet, där det äts upp av fiskar och riskerar att spridas vidare i näringskedjan. Hon hänvisar till en rapport från IVL Svenska Miljöinstitutet, där slutsatserna om konstgräs endast baseras på teoretiska resonemang.

Det finns i själva verket inga studier som visar att gummi från konstgräsplaner verkligen sprids till havet. En lång rad forskningsstudier har tidigare gjorts på materialet från återvunna däck, och allt pekar på att det är såväl säkert för hälsan som fördelaktigt för miljön att använda det. En analys från Luleå Tekniska Universitet visar att allvädersplaner med däckgummi till och med har mindre total miljöpåverkan än andra plantyper.

I juni kommer en rapport från Naturvårdsverket om källorna till mikroplaster i havet. Det är bra – vi välkomnar och stödjer mer forskning kring hur återvunnet däckmaterial bäst kan användas. Vi arbetar också för att göra det ännu enklare att sköta planerna, så att man inte förlorar material.

Vi vill att materialet ska fortsätta göra nytta. Att använda det till att anlägga allvädersplaner är ett utmärkt sätt. Ju mer vi rör på oss, desto bättre är det för folkhälsan. Dessutom är det ett klokt sätt att hushålla med jordens resurser.

ANNONS

Fredrik Ardefors

vd Svensk Däckåtervinning

ANNONS