Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Alf Gillberg håller nyårstalet i Uddevalla Bild: Lasse Edwartz
Alf Gillberg håller nyårstalet i Uddevalla Bild: Lasse Edwartz

Därför kämpar jag för ungdomsfullmäktige

Alf Gillberg (S): Jag är övertygad om att vi får se ett nytt, spänstigt Ungdomsfullmäktige under det kommande året!

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

När nu mandatperioden är till ända, känns det bra när vi blickar tillbaka på alla de beslut vi tagit i kommunens Demokratiberedning; beslut och åtgärder oftast i full politisk enighet som sedan konfirmerats av kommunstyrelsen och ibland kommunfullmäktige. Låt mig bara lyfta fram några:

• Medbogardialogerna har blivit fler. Trevligt förstås att Uddevalla också ligger i topp i det Delaktighetsindex som Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), regelbundet mäter!

• Gedigen översyn över de olika påverkanskanalerna har gjorts och beslutats i fullmäktige, för att medborgarna förhoppningsvis ska få de effektivaste möjligheterna till dialog och inflytande. I exempelvis antal Medborgarförslag ligger Uddevalla i topp i landet varje år

• Ungdomsfullmäktige har fått en ny arbetsordning, i hög grad formad av en arbetsgrupp av elever

• Vi har deltagit i flera projekt med SKL, exempelvis att utveckla Medborgardialog och nu senast om Verksamhetsresultat. En enkät till våra kommunmedborgare finns nu ute på kommunwebben att svara på för alla som vill.

I ”utkanten” av Demokratiberedningens uppdrag har vi också, tillsammans med flera förvaltningar, arbetat fram informationshäftet ”Bra att veta” – om kommunens flyktingmottagning, som alla fick hem i sin brevlåda. Att kommunens hemsida också fått pris för bästa upplägg hedrar förstås vår kommunikationsavdelning med flera. Kontaktcentret i Rådhuset bidrar också i högsta grad till att serva våra medborgare med information och svar på allehanda frågor.

Vill gärna slå ett extra slag för att vi återigen, utifrån den nya arbetsordningen, ska få igång nya Ungdomsfullmäktige. Jag vurmar extra för detta, inte bara för att jag råkar vara ”pappa” till den motion 2002 som startade upp UF, utan för att vi vet hur väl det kan fungera från både egna erfarenheter liksom från andra kommuner, att ungdomar får inflytande och att de får chansen se hur en kommun fungerar, hur beslut tas. Med den arbetsgrupp vi nu på senhösten fick till med Barn och Utbildning, Kultur och Fritid och Demokratiberedningen så är jag övertygad om att vi får se ett nytt, spänstigt Ungdomsfullmäktige under det kommande året!

Med detta lilla ”bokslut” vill jag som avgående ordförande för Demokratiberedningen önska den nya uppsättningen ledamöter i beredningen lycka till i ert viktiga uppdrag

Alf Gillberg (S)