Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Därför kan det vara farligt att cykla till skolan

Maj-Britt Jonasson: Hot om cykelstölder och tuffare trafikmiljö gör att skolvägen är fylld av faror

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I lördagens bohusläning 17 aug var det en insändare från Svensk cykling. De anmodade barnen att cykla till skolan för att det är bra för klimatet. Så långt var det rätt. I dagarna är klimat ett honnörsord man tar till i alla lägen! Med all rätt kanske. Men cykling är inte särskilt klimatsmart det heller om man betänker vad som sker i tillverkningen av en cykel.

Jag har förmånen att ha följt flera generationers skolväg. Min egen under 1940-talet hade vi inte ens cyklar utan vi gick, ibland flera kilometer. Det var under skolvägen man lärde sig de sociala koderna. Under mina barns generation (60-tal) hade skolskjutsar blivit vanliga och många cyklade. Mina barnbarn (80–90-tal) blev mera skjutsade av föräldrar. Trafiken tätnade alltmer. Så är vi framme vid 2019:s förestående hösttermin och nu är det mina barnbarns barns skolväg som innebär legio av faror. Trafiken är tuffare, man respekterar inte skolskyltar. Nu är det det ökande våldet som ökar, hot om bombattentat och dylikt. Pedofiler och till och med kidnappningar. Också förstås cykelstölderna som blir fler och fler. En förälder har inte precis råd med ”en cykel i veckan”!

Med tanke på allt detta är det inte så konstigt att en ansvarskännande förälder skjutsar sina barn fram till skolporten. Cykla kan barnen göra på sin fritid i sin trygga hemmiljö. Cykling är bra för hälsan, där kniper Svensk Cykling många poäng.

Maj-Britt Jonasson

Är det så säkert att cykla?