Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
GÖTEBORG 20190403 Fr v Sofia Frändberg, chefsjurist, Sven Unger, stämmans ordförande, Carl-Henric Svanberg, styrelseordförande, och Martin Lundstedt, vd, under AB Volvos årsstämma i konserthuset. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Därför måste aktieägarna avstå utdelning

Kontinentalplattor av tillit mellan medborgaren och det fria företagandet riskerar att komma i rörelse.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Många aktiebolag i Sverige håller på att gå i konkurs, eller riskerar att gå i konkurs på grund av Coronavirusets förlamande inverkan på flertalet branscher. Den svenska staten – de svenska medborgarna – kommer att gå in med hundratals miljarder för att rädda aktiebolagen i Sverige. Då är det i rådande läge inte rimligt att aktieägarna ”tvingar” sin styrelse till att genomföra tidigare föreslagna aktieutdelningar.

Läget har på grund av Coronaviruset drastiskt förändrat förutsättningarna för aktiebolag i Sverige och statens uppdrag gentemot aktiebolag i Sverige. Om aktiebolagen å ena sidan tar emot mångmiljardbelopp av ”Svensken”, å andra sidan i sedvanlig ordning, dock helt korrekt enligt alla lagar och förordningar, röstar igenom de tidigare förslagna aktieutdelningarna, riskerar landet, demokratin Sverige, att slitas itu. Kontinentalplattor av tillit mellan medborgaren och det fria företagandet riskerar att komma i rörelse.

Då aktieägare kan vara dels en svensk eller en ickesvensk, ligger ansvaret extra stort på de aktieägare som förstått vilka insatser som de svenska medborgarna är beredda att ta gentemot aktiebolagen med de miljardstöd som den svenska staten nu kommer gå in med. Kommer du under 2020 delta på ena eller andra sättet i röstningsförfarandet om aktieutdelningar, bör du göra allt i din makt för att förutom att måna det aktiebolag du har aktier i, måna om landet, staten, samhället, demokratin Sverige.

På bolagsverkets hemsida går att se vilka procentuella aktieutdelningar som föreslås röstas igenom av dess aktieägare under 2020.

Med delat ansvar klarar vi hålla demokratin Sverige stadigt fast i den solida berggrunden, aktieägare och svenska medborgare, i en tid då mäktiga krafter påverkar allt och oss alla.

Pål Magnusson

Uddevalla