Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

 Bild: Kaboompics
Bild: Kaboompics

Därför måste alkoholen förbjudas

Många som konsumerar alkohol har svårt att dra en gräns mellan att dricka måttligt och att överkonsumera

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Människor har druckit alkohol genom alla år och fortsätter göra det dag ut och dag in trots vetskapen om riskerna. Varför minskar vi inte alkoholkonsumtionen? Om alkohol hade blivit uppfunnen idag hade den direkt fått starka begränsningar och kanske till och med ansetts som en typ av drog. Förbjud alkohol!

För det första så händer otaliga trafikolyckor och slagsmål på grund av alkohol, eller som förstärks av alkohol. Folk dör och /eller blir allvarligt skadade. Både psykiskt och fysiskt. En studie från CAN (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning) visar att drygt 20% av alla barn här i Sverige haft minst en förälder med alkoholproblem under uppväxten. Barn kan ofta fara illa just på grund av sin förälders missbrukande. Alkohol brukar ofta få människor att tänja på gränser och det skulle kunna leda till att exempelvis föräldern misshandlar sitt barn. Ett annat exempel på hur människor far illa på grund av alkohol är sexbrott. Det finns en klar och tydlig koppling mellan alkohol och att onyktra tjejer blir sexuellt utnyttjade.

För det andra så är alkoholen också väldigt dyr för samhället. Den beräknade kostnaden för alkohol är cirka 103 miljarder kronor per år. Det är en ofattbar stor summa pengar. Nästan alla i Sverige, tror jag, hade hållit med om att pengarna skulle kunnat lagts på något viktigare. Något som hade gynnat samhället. I Sverige dör många av exempelvis cancer. Vi hade därför kunnat rädda många oskyldiga människors liv om vi la mindre pengar på alkohol och mer på sjukvården. Inte nog med att alkoholen i sig kostar väldigt mycket pengar, men även andra saker som beror på alkohol. Exempel är brott och vård mot sjukdomar som människor fått från alkoholkonsumtion.

Nu kanske du tänker att alkohol gör skada men att det ändå hjälper många. Individer med ångest eller som mår dåligt på något annat sätt kanske dricker för att slappna av lite eller för att få ett lyckorus för stunden. Alkohol är stämningshöjande och folk tar till den för att göra en spänd tillställning lite mer lättsam. Exempelvis så kanske du är på en fest och så plötsligt ser du personen du gillar. Du blir nervös och tar en shot eller två för att våga gå fram till denne. För många är det helt naturligt. Till det säger jag bara nej! När man dricker för att lugna nerverna eller dämpa ångesten är det lätt att det blir för mycket. Många vet inte riktigt vart gränsen går. Om vi går tillbaka till exemplet där du var på fest med någon du gillar så kommer personen inte alls uppskatta dig om du är för full. Det är inget charmigt med det och framförallt inte om det rubbar ditt konsekvenstänk och du börjar göra dumma saker. Dessutom får du säkerligen ångest dagen efteråt. Då kan man ju undra, var det verkligen värt att blanda in alkohol från början i sådana fall? Det finns också en risk att någon som dricker för att må bättre äter någon sorts medicin som inte alls borde blandas med alkohol.

För det tredje så är alkohol väldigt dålig för hälsan. Alkohol kan orsaka många hjärt- och kärlsjukdomar, hjärnsjukdomar, flera sorters cancer, lever- och bukspottskörtelsjukdomar, psykisk ohälsa, hudsjukdomar, magsjukdomar, skelettsjukdomar, blodsjukdomar och sist men inte minst, ökad känslighet mot infektioner. Ja, alkohol påverkar så gott som alla kroppens organ negativt. Det kan leda till att du dör i förtid.

Sammanfattningsvis så är det många människor som far illa på grund av alkohol, oavsett om det är på grund av missbrukande föräldrar, en bilolycka, sexuellt utnyttjande eller att man hamnar i slagsmål på krogen. Alkohol kostar också samhället väldigt mycket pengar varje år. Många som konsumerar alkohol har svårt att dra en gräns mellan att dricka måttligt och att överkonsumera och det i sin tur har negativa konsekvenser. Framförallt så har alkohol en negativ påverkan på din hälsa. Förbjud alkoholen! Glöm heller aldrig de som farit illa på grund av alkohol.

En ilsken ungdom