Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
I Västra Götalandsregionen var 94 973 personer inskrivna på Arbetsförmedlingen i januari. Bild: Johan Nilsson/TT

Därför måste Arbetsförmedlingen förändras i grunden

Misslyckas vi kommer allt fler företag tvingas att flytta hela eller delar av sin verksamhet utomlands

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Arbetsförmedlingens resultat och myndighetens framtid har debatterats under en längre tid. De flesta är nu överens om att svensk arbetsmarknadspolitik måste förändras i grunden. På flera håll pågår historieskrivning för att leda i bevis hur bra eller dåligt Arbetsförmedlingen lyckats med sitt uppdrag, men denna diskussion är inte längre aktuell.

Diskussionerna nu kan inte handla om staplar i diagram. Den måste ha fokus på alla de enskilda individerna bakom siffrorna i statistiken. I Västra Götalandsregionen var 94 973 personer inskrivna på Arbetsförmedlingen i januari. Nu inriktar vi oss på hur svensk arbetsmarknadspolitik ska förändras på bästa sätt för alla som berörs.

Almega har under en längre tid påtalat behovet av en ny syn på arbetsmarknadspolitiken. Kompetensförsörjning är idag det största hindret för att tjänsteföretagen ska kunna växa. Ska Sverige även fortsättningsvis vara konkurrenskraftigt i en allt mer global ekonomi måste sådana hinder bort. Misslyckas vi kommer allt fler företag tvingas att flytta hela eller delar av sin verksamhet utomlands, till länder där det är möjligt att få tag på den kompetens som behövs. En utveckling vi ser redan i dag.

Vår förhoppning är att Januariavtalet, och det faktum att det nu finns en majoritet i Riksdagen för en i grunden förändrad arbetsmarknadspolitik, ska innebära förändringar som gör skillnad på riktigt. Dels för företag som letar efter medarbetare, men framförallt för alla de arbetssökande som på ett eller annat sätt berörs av arbetsmarknadspolitiken.

Idag har vi i Sverige kompetensbrist i tre av fyra yrken. Det handlar om förare, processtekniker, restauranganställda, ingenjörer, omsorgspersonal, lokalvårdare och många fler. Samtidigt är drygt 600 000 personer i hela landet inskrivna hos arbetsförmedlingen. Många av dessa behöver mycket stöd och utbildning och framförallt engagemang hos dedikerade medarbetare på matchningsföretag. Men det räcker inte med det.

Under 2019 måste svenska arbetsmarknadspolitik fokusera på tre saker:

1. Förändra Arbetsförmedlingen i grunden.

Arbetsförmedlingen ska fokusera på myndighetsutövning, medan själva arbetsförmedlandet, stödet och matchningen ska utföras av fristående matchnings­företag. Uppdraget att förmedla arbetsmarknadstjänster ska handla om att se till varje individs möjligheter och att se varje arbetsgivares behov oavsett om man står nära eller långt ifrån arbetsmarknaden. En mångfald av rekryteringskanaler ger effektivast matchning och ersättning efter resultat garanterar kvaliteten.

2. Livslång kompetens­utveckling som ger både snabb integration och smart kompetensförsörjning till svenska företag.

Idag finns goda förutsättningar för företag att investera i maskiner, men villkoren är mycket sämre när det gäller företagets viktigaste resurs – medarbetarna. Ett nytt kompetensavdrag skulle göra det mer attraktivt för arbetsgivare att investera i kompetens­utveckling för sina medarbetare.

3. Modernisering av arbetsrätten.

Dagens LAS har för mycket fokus på sist in först ut, och för lite på kompetens. En modern och flexiblare arbetsskyddslagstiftning gynnar både arbetstagare och företag. Trygghet på arbetsmarknaden är att ha bra kompetens så att man kan behålla sitt jobb och relevant stöd för att få ett nytt om man förlorar det man hade.

Nu har vi möjlighet att förändra på riktigt och få en modern och effektiv arbetsmarknadspolitik med fokus på individen – inte systemen. En modern arbetsmarknad där resurserna läggs på åtgärder som matchning och livslångt lärande där människor utvecklas hela livet, vågar fånga möjligheter som dyker upp och får hjälp när de behöver det.

Andreas Åström

chef för näringspolitik och kommunikation Almega

Anders Lenhoff

regionchef Almega Väst