Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Därför måste Bohuslän få dubbelspår till Oslo

MUF: Svenskar som jobbar i Norge sparar pengar med att inte ta bilen och därmed mindre utsläpp.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Det behövs en fullständig järnvägsförbindelse mellan Göteborg och Oslo.

I nuläget går passagerartåg reguljärt på dagtid mellan Göteborg och Strömstad. Från Strömstad vidare till Norge tar det däremot stopp - det finns ingen räls. Ett dubbelspår mellan Göteborg och Oslo borde byggas, här är varför:

De som oroar sig över miljön skulle absolut nöja sig över detta. Om man vill åka till Oslo från Göteborg idag är man tvungen att köra via E6:an med en personbil eller buss. Det är uträknat att 2.441.000 människor skulle få tillgång till detta nätverk, enligt den senaste befolkningsstatistiken. Med en fullständig förbindelse mellan Göteborg och Oslo gör det möjligt för fler resenärer att ta det miljövänligaste alternativet gällande transport.

Transportmöjligheterna blir betydligt förbättrade med ett dubbelspår, men är det den enda effekten? För både resenärer och fraktföretag blir dessa förutsättningar nyckeln till en rikare turism, handel och inkomst drivare för staten i form av en större spåravgift för inblandade aktörer i tågtrafiken. Svenskar och norrmän som arbetar i respektive land har med detta förslag en enklare möjlighet att åka kollektivt istället för bil.

Visst känns det lockande? Sedan var det ju bara det där med kostnaderna. De direkta byggnadskostnaderna kommer att bli stora, särskilt mellan Strömstad och Halden, där det för tillfället inte finns en järnvägsförbindelse. På lång sikt kommer kostnaderna dock att tjänas in genom den ökade ekonomiska tillväxt som tillkommer av den utbyggda rälsen.

I sin helhet så skulle denna satsning gynna hela Västra Götalandsregionen och Østlandet i Norge. Människor skulle ta tåget mer och ta bilen mindre. Mer transportmöjligheter för godståg skulle existera, samt enklare kontakt med vårt grannland Norge. Svenskar som jobbar i Norge sparar pengar med att inte ta bilen och därmed mindre utsläpp.

Alla vägar leder visserligen inte till Göteborg men med ett dubbelspår öppnas ännu en väg dit.

Karl-Emil Vik

Vice ordförande MUF Härryda

Magne De Bruycker

Ordförande MUF Uddevalla

Disa Mentzer

Styrelseledamot MUF Uddevalla