Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Vaccin. Riskgrupperna bör få gratis. Bild: Gorm, Kallestad

Därför måste regionen börja ge gratis vaccin

Vänsterpartiet: Alla i riskgrupperna måste få influensavaccin

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Influensasäsongen närmar sig. Influensa är en virusinfektion som varje år drabbar mellan 200.000 och 1,5 miljoner svenskar. Vi ser i flera media de senaste dagarna att Västra Götalandsregionen är nöjda med årets vaccin, Vaxigrip Tetra, som ska ge skydd mot alla de så kallad fyra stammar som viruset kan ha. Om fjolårets vaccinvariant inte var så lyckad, så tror professionen att årets variant ska bli desto bättre och färre behöva bli sjuka, Vi i Vänsterpartiet håller helt med Christina Rogestam/ SPF Seniorerna i Bohuslänningen 17 oktober. Vi tycker att vaccin ska vara avgiftsfritt för de som är över 65 år och eller tillhör andra riskgrupper. De andra riskgrupperna är till exempel de som har diabetes eller en kronisk hjärt- eller lungsjukdom. Avgiftsfritt vaccin för dessa grupper föreslog vi senast 2016 i en motion. Men den blågröna ledningen har inte tagit vårt förslag. I valrörelsen har vi sett borgerliga politiker tycka som oss, men de Men de har hitintills tystnat när det är upp till bevis.

Influensaepidemier ger en ökad belastning på sjukvården och för just riskgrupperna kan insjuknande i influensa få allvarliga konsekvenser med mycket lidande som följd. Grupperna ovan betalar 100 kronor för influensavaccinering idag. Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har rekommenderat landstingen att ta bort avgifterna för influensavaccinering för riskgrupper och en majoritet av landstingen har också gjort det, bland annat Skåne och Stockholm.

Vi i Vänsterpartiet anser att Västra Götalandsregionen ska ta bort avgiften för influensavaccinering för dem som är 65 år eller äldre, eller tillhör nån av de andra riskgrupperna.

Eva Olofsson

oppositionsråd (V)

Jan Alexandersson,

oppositionsrådsersättare (V)