Värd att bevara. Munkedals första kommunkontor. Bilden på Kristin Balksten tagen i samband med slåtter.
Värd att bevara. Munkedals första kommunkontor. Bilden på Kristin Balksten tagen i samband med slåtter.

Därför måste rivningen i Munkedal stoppas

Bostadshuset bakom Hanssons affär är det enda exemplet i Munkedal på välbevarad panelarkitektur från tidigt 1900-tal

ANNONS

I Munkedal finns det byggnader med särskilda kulturhistoriska värden bevarade. I en inventering som pågår sedan ett par år, genom kommunens alla hembygdsföreningars gemensamma arbete, håller dessa fastigheter på att kartläggas och identifieras.

Flertalet kommuner ombesörjer själva detta för att säkerställa att bebyggelsen bevaras om utvecklas på bästa sätt. Bland de hus och bebyggelsemiljöer som inventerats har några fastigheter och miljöer pekats ut som ovanligt välbevarade. Bland dem som finns överst på listan är fastigheten Foss 13:2 och Stationssamhället. Bostadshuset bakom Hanssons affär är det enda exemplet i Munkedal på välbevarad panelarkitektur från tidigt 1900-tal, med unikt bevarad originalpanel och originalfönster. Att den målats med en färgtyp som inte är kompatibel med träpanel är beklagligt men det är inte svårt att åtgärda. Att få rådet från färghandlaren att köpa fel färg råkar alla ut för som väljer latexfärg på gammal panel, det kan inte ägaren egentligen anses ansvarig för, men det är en annan fråga. Nu har ägaren fått rivningslov som träder i laga kraft den 1 november 2018. Stopp!

ANNONS

När Munkedals kommunpolitiker har fattat beslut i ärendet har de hänvisat till PBL 9 kap 34 § ”Rivningslov skall ges för en åtgärd som avser en byggnad eller byggnadsdel som inte … 2. bör bevaras på grund av byggnadens eller bebyggelsens historiska, kulturhistoriska, miljömässiga eller konstnärliga värde.” Bohusläns museum har yttrat sig med sakkunskap i ärendet och påpekat såväl byggnadens som bebyggelsens kulturhistoriska värden, därmed yrkar de på avslag.

Jag vill hävda att detta beslut går emot inte bara en utan två lagar samt våra nationella miljömål. Enligt Kulturmiljölagens 1 kap 1 § ”Det är en nationell angelägenhet att skydda och vårda kulturmiljön. Ansvaret för kulturmiljön delas av alla. Såväl enskilda som myndigheter ska visa hänsyn och aktsamhet mot kulturmiljön”. Det här gäller således alla inblandade i ärendet; ägaren Hanssons Fastighets Förvaltning, kontrollansvarig Jan Hognert och byggnadsnämndens politiker med Per-Arne Brink som ordförande. Var finns sakkunnig avseende kulturvärden i detta ärende?

Enligt PBL 8 kap § 14 ”… Om byggnadsverket är särskilt värdefullt från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt, ska det underhållas så att de särskilda värdena bevaras.” Här har ägaren visst fallerat i underhållet – men de har, med Christina Hanssons goda vilja, inte förvanskat byggnaden som vanligt är utan istället är den synnerligen välbevarad. Med den kvalitet byggnaden är uppförd kan den sannolikt, med rätt kunskap, underhållas och bevaras i några hundra år till (att jämföra med nyuppförda byggnadsverk som knappt förväntas hålla en mansålder).

ANNONS

Lägg därtill att vi förväntas arbeta för att nå de nationella miljömålen. Nr 15 ”God bebyggd miljö” syftar till att värna alla orter; "Städer, tätorter och annan bebyggd miljö ska utgöra en god och hälsosam livsmiljö samt medverka till en god regional och global miljö. Natur- och kulturvärden ska tas till vara och utvecklas. Byggnader och anläggningar ska lokaliseras och utformas på ett miljöanpassat sätt och så att en långsiktigt god hushållning med mark, vatten och andra resurser främjas." Att bevara denna byggnad är att långsiktigt hushålla med resurser och mark samtidigt som tydligt utpekade kulturvärden tas tillvara.

Att riva den här byggnaden, Munkedals första kommunhus är, för Munkedalsborna, att jämföra med en rivning av Rådhuset i Göteborg eller Stadshuset i Stockholm. Jag vill därför uppmana ägarna till fastigheten; sälj den till någon av dem som visat intresse, som vill komma ikapp med underhållet och varsamt förvalta byggnaden för framtida generationer och därigenom även bevara berättelsen om den centrala roll som familjen Hanssons affär utgjort för många generationer Munkedalsbor. Jag vill även uppmana kommunens politiker att börja värna om Munkedals kulturarv och följa de lagar som finns till för att med varsamhet skydda och bevara en god boendemiljö. Här finns många fler identifierade byggnader i Munkedals kommun som ni bör värna om.

ANNONS

Tänk om – gör rätt – riv inte.

Kristin Balksten

Tekn Dr, Universitetslektor i Kulturvård vid Uppsala Universitet

Bosatt i Munkedal

ANNONS