Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Stefan Bennhage
Bild: Stefan Bennhage

Därför måste sjukvården organiseras om

Uddevallapartiet: Vi tror inte på att nedskärningar av vårdpersonal löser problemen i vården

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Nu skall det sparas meddelar NU-sjukvårdens nye direktör! I västnytt meddelade den äldre överläkaren Thomas Ranch på urologen på Uddevalla sjukhus att han inte behövs längre liksom flera av hans kollegor på olika kliniker.

NU-sjukvården har länge kämpat med ett mycket dåligt rykte bland sjukvårdspersonalen och personalomsättningen har varit hög. Problem med vård inom garanterad tid på tre månader har funnits under lång tid i flera specialiteter. Sjuksköterskebrist har medfört stängda vårdavdelningar och långa operationsköer. NU-sjukvårdens beroende av hyrpersonal har varit stort och medfört stora kostnader.

Inom regionen har man samtidigt satsat på ett nytt stort administrativt centrum i Göteborg med 1 000 arbetsplatser till en kostnad av lågt räknat en miljard liksom ett motsvarande nytt centrum i Skövde för 400 administratörer på en av Skövdes mest attraktiva tomter i centrum.

Den administrativa personalen inom Västra Götalandsregionen har växt med häpnadsväckande 1 186 personer mellan 2012 och 2017 eller med 25,2 procent! Under samma period har läkargruppen ökat med 14,4 procent och gruppen barnmorskor och sjuksköterskeskor med 0,3 procent. Undersköterskor har ökat med 11,2 procent.

När man nu beslutar om besparingar i vården är det en from förhoppning att alla de 1 200 politiker (!) som arbetar i Västra Götalandsregionen kommer att presentera de kloka beslut som behövs för alla patienter med cancersjukdomar, stroke, hjärtinfarkt, samt kvinnor som skall föda barn med flera.

Sveriges längsta vårdköer finns på akuterna på Sahlgrenska sjukhuset, Kungälv och NU-sjukvården samt på Södersjukhuset – sedan flera år utan att visa tecken på att minska.

Vi tror inte på att nedskärningar av vårdpersonal löser problemen i vården utan lösningen finns i att organisera sjukvård och omsorgen på ett nytt sätt.

Thomas Ericson

Merja Henning

Ann-Charlott Gustafsson

Christer Hasslebäck

Uddevallapartiet