Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Därför måste skolhuset bevaras

”Tyvärr finns det allt för många som stämmer in i kören, som vill riva och bygga nytt”

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Signaturen ”Fyra unga fastboende familjer i Hunnebostrand” skrev den 3 april under rubriken ”Kommunen måste rädda skolhuset”, om hur det vackra provinsialläkarehuset från 1924 jämnades med marken och ersattes av ett oskönt betonghus som inte direkt pryder sin plats. De fruktar nu, med all rätt, att det finns ivrare som vill riva intilliggande skolhus på Skolgatan 3 för att ge plats åt ännu ett hus med lägenheter, som sannolikt av kostnadsskäl kommer att utformas i dagens tråkiga arkitektur. Insändarfamiljerna tar fram flera sakliga skäl varför skolhuset inte bör rivas.

Jag har länge på samma sätt försökt att väcka kommunpolitikernas insikt om att det är viktigt att åtminstone bevara ett av de fyra vackra stora hus, som alla på sitt sätt har/hade ett historiskt värde. Läkarhuset är rivet, Apotekshuset står kvar men är privatägt, Prästgården ägs ännu en tid av kyrkan.

Men kommunen äger skolhuset, som under sin existens har haft flera namn. Det kallas för närvarande Kaprifolskolan. Här har kommunen möjligheter att agera och styra vad som ska ske med huset. Tyvärr finns det allt för många som stämmer in i kören, som vill riva och bygga nytt.

Under flera år har det funnits tongivande personer som systematiskt framhållit att Kaprifolskolan bör rivas eftersom den är i dåligt skick. Men vi är många som menar att den inte är i dåligt skick. Vid en snabb betraktelse av huset ser man att färgen på utsidan flagnar. Det påstås att vissa ansvariga för husets underhåll låter färgen flagna för att ge betraktare av huset en bild av ett hus som är i dåligt skick, så det kan saneras bort.

Kaprifolskolan tillhör den lilla skara hus i Hunnebostrand som på olika sätt har imponerat med sin annorlunda arkitektur och storlek. Vi som vill bevara byggnaden säger att det finns anledning att titta lite djupare på huset. Se på den otroligt fina granitsockeln, se på den praktfulla utformningen av huskroppen. På skolsalsplanet går det att inreda lägenheter.

I källarvåningen finns de utrymmen kvar som på sin tid var slöjdsal, skolkök och ett sammanträdesrum för kommunalpolitikerna. Somliga har önskat att få byggnaden K-märkt. Jag tillhör den grupp av kommuninvånare som av historiska skäl vill behålla Kaprifolskolbyggnaden, där befintliga lägenheter renoveras och de tre skolsalarna ombildas till lägenheter. Men vad säger våra politiker?

Bjarne Josefsson