Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

STOCKHOLM 170811: Afghanska ungdomar demonsterar på Medborgarplatsen i Stockholm mot utvisningarna till Afghanistan.

Därför måste utvisningarna stoppas

"Sverige skickar unga människor till en krigshärd"

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Vi, kommunstyrelseledamöter i Uddevalla kommun, uppmanar regering och Migrationsverket att Sverige omedelbart ska upphöra med utvisningar och avvisningar till Afghanistan tills det att säkerhetsläget har förbättrats.

Den senaste tiden har säkerhetsläget i Afghanistan förvärrats. Migrationsverket slår fast detta i ett rättsligt ställningstagande och Utrikesdepartementet avråder från resor till landet. Nyligen rapporterades det om en terrorattack i Kabul där 90 människor miste livet och ytterligare 450 människor skadades.

Trots detta genomför i dag Sverige utvisningar och avvisningar av människor som nekats asyl. Många av de som utvisas/avvisas har kommit till Sverige som ensamkommande barn, varav många aldrig någonsin varit i Afghanistan. Att utvisa/avvisa dessa unga personer till ett land de aldrig varit i, kanske inte har någon släkt kvar i och där krig och terror är en del av vardagen är inte värdigt ett land som Sverige.

Vi som undertecknar denna skrivelse kanske inte delar uppfattning om migrationspolitiken i stort, men vi har ändå enats om att framföra denna vädjan till er. För att vi inte kan se på hur Sverige skickar unga människor till en krigshärd.

Vårt budskap är tydligt:

Utvisningarna och avvisningarna till Afghanistan måste upphöra omedelbart, tills det att säkerhetsläget har förbättrats.

Vi anser därför att följande måste göras:

• Regeringen ska utreda förutsättningarna för att besluta om ett moratorium i väntan på att vissa villkor är uppfyllda, till exempel att säkerhetsläget avsevärt förbättrats.

• Migrationsverket ska pröva förutsättningarna för att besluta om ett verkställighetsstopp i väntan på att situationen i Afghanistan har analyserats ytterligare.

• Vi anser även att synnerliga/särskilda skäll återförs i lagstiftningen vilket leder till att fler personer får de skydd man har rätt till i enlighet med de internationella konventioner som Sverige har ratificerat.

Ewy Gahnström (V)

Magnus Jacobsson (KD)

Gunilla Magnusson (MP)

Rolf Jonsson (L)

Elving Andersson (C)

Ledamöter kommunstyrelsen Uddevalla