Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Därför måste vi bygga ut vatten och avlopp

Viktigt att fler kan flytta till Munkedal

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Svar till Gun Carlsson 23 januari

För Munkedals kommun är det viktigt att på olika sätt möjliggöra för människor att bosätta sig och vistas i Munkedal. Det gäller att se till att det finns tillgängliga bostäder och mark att bygga på både för bostäder men också för verksamheter. Detta ger underlag för att bredda och till och med förbättra service och utbud av olika varor och tjänster.

Utbyggnaden av va-ledningar är en sådan satsning. En mycket stor del av de som hör av sig vill bygga och bo på Tungenäset. Och det är inte konstigt. Det är ett vackert område nära till hav, natur kommunikationer och service. Begränsningen i att ta fram nya tomter eller låta befintliga fastighetsägare bygga ut eller nytt handlar om dåliga avlopp och i många fall dålig tillgång till bra dricksvatten. Va-utbyggnaden handlar om att förbättra situationen på Tungenäset och ge förutsättning för fler tomter och boende.

Det går inte att ålägga de boende i till exempel Gårvik att gemensamt satsa på nytt avlopp och bättre vattentillgång och vattenkvalitet. Va-lagen pekar ut kommunen som den som ska stå för den typen av lösningar. Det är också genom kommunens satsning som möjligheten att tillskapa nya tomter med mera uppstår.

Munkedal behöver arbeta på flera fronter för att utvecklas och gå framåt. Va-utbyggnad är en front.

Per-Arne Brink

Ordförande Munkedal Vatten