Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Därför måste vi bygga ut vattennätet

Det behövs moderna detaljplaner i Munkedal.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Svar till Irriterade Munkedalsbo 2 februari 2017 Ingen brist på vatten i Gårvik

Signaturen ”irriterad Munkedalsbo” framför i en insändare en rad påstående som kräver en del tillrättaläggande:

Ansvar för avloppslösningar (och även vatten) i samlad bebyggelse faller på va-huvudmannen, det vill säga Munkedal Vatten, ett kommunalt bolag. Detta gäller såväl Gårvik som Bergsvik. Att flertalet avloppslösningar är undermåliga vet vi och vi vet också att detta påverkar såväl närmiljö som Gullmarn negativt. Det räcker att en fastighetsägare kräver en kommunal lösning i ett sådant område för att kommunen ska åläggas vidta åtgärden. Att ålägga varje enskild fastighetsägare att vidta en egen åtgärd är därför inte möjligt.

Önskemålen om att få ”vettiga” byggrätter i planområdena på Tungenäset är många. Nuvarande planer ger möjlighet att bygga ett bostadshus på 60 kvadratmeter och ett förråd på 15 kvadratmeter. Sedan något år kan även ”Attefallsbyggnader” uppföras. Dispens, undantag, kan ges med 10 procent vilket ger en byggnad på 82,5 kvadratmeter. Många som vill tillbringa mer tid i sommarstugan eller ännu hellre bli bofast önskar sig ytterligare yta. Detta försöker kommunen tillmötesgå med de planarbeten som nyligen avslutats eller som pågår.

Alla partier har pratat sig varma för att förenkla tillstånds- och byggprocessen. Vissa förändringar har genomförts men det återstår fortfarande mycket som kan göras. Därför behövs nya moderna detaljplaner och ett utbyggt va-system.

 

Per-Arne Brink

Ordförande Vatten och Byggnadsnämnden, Munkedal