Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Säsongsarbete. Jordgubbsplockning utförs ofta av utländska arbetare.

Därför måste vi kunna anställa utländsk arbetskraft

”Företag kommer att få svårare att driva sin normala verksamhet”

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Regeringens uttalade vision är att skapa gröna jobb i hela landet. Satsningarna på exempelvis ett nationellt skogsprogram och en nationell livsmedelsstrategi är välkomna. Men samtidigt drar regeringen undan förutsättningarna för företagen i lands- och glesbygd genom att kraftigt försvåra kompetensförsörjningen.

Skogs- och Lantarbetsgivareförbundet (SLA), organiserar 4 000 företag med tillsammans 30 000 anställda. En majoritet av våra medlemsföretag är små företag på lands- och glesbygden. Våra medlemsföretag är avgörande om regeringen ska nå målet om att skapa jobb och hållbar tillväxt i hela landet.

Det gröna näringslivet är ofta årstidsberoende och söker därför ständigt motiverad personal för säsongsarbete. Våra företag söker kompetens i Sverige och i andra länder. För att klara av de arbetsintensiva verksamheterna anställer företagen också säsongsarbetare från länder utanför EU/EES. Årligen får flera hundra personer från dessa länder en anställning i Sverige. De får goda villkor och många kommer tillbaka, år efter år. Varenda en av dem genomför viktiga arbetsuppgifter och möjliggör företagande och utveckling på landsbygden.

Nu har näringsminister Mikael Damberg (S) tillsammans med LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson lagt ett förslag som skulle begränsa möjligheten att anställa personer från länder utanför EU/EES. Utöver det finns förslag till S-kongressen om att avskaffa allmän visstid som anställningsform. Dessa båda förslag skulle effektivt dra undan förutsättningarna för företagande i de gröna näringarna genom att försvåra den viktiga kompetensförsörjningen.

Företag kommer att få svårare att driva sin normala verksamhet och att växa, och för en del kommer nedläggning av verksamheten tyvärr bli en realitet. Sammantaget kommer dessa förslag att allvarligt motverka ambitionen om gröna jobb och hållbar tillväxt.

Regeringens fokus på jobb och en hållbar tillväxt i hela landet kan bara bli verklig om förutsättningarna för de företag som har sin verksamhet i gles- och landsbygd är goda. De här förslagen går tyvärr i rakt motsatt riktning.

Mats Sandgren

ordförande Skogs- och Lantarbetsgivareförbundet

Annika Bergman

vice ordförande SLA