Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Öppna förskolan (arkivbild) Bild: Andreas Carlsson

Därför måste vi rädda öppna förskolan i Uddevalla

"Vi kommer kriga, för vi bryr oss om våra barns framtid."

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Socialtjänsten har fått i uppdrag att spara in pengar. Beslutet att halvera hela förebyggande sektionens budget från 14 miljoner kronor till 7 miljoner och därmed är Öppna förskolan i fara. Då den inte är lagstadgad är det ”lätt” att plocka de pengarna man vill/behöver spara in där. .

Jag är nybliven mamma. Under graviditeten fick jag information om Öppna Förskolan ifrån Mödravårdscentralen, MVC, dit kan jag vända mig med alla mina frågor och för att träffa andra nyss blivna föräldrar och få hjälp av erfaren personal i form av förskolelärare och socionomer. När min son var två månader gammal tog jag mig dit för första gången. Nu planerar jag min vecka utefter Öppna Förskolans öppettider.

LÄS MER: Slåss för den öppna förskolan

Första tiden jag gick till verksamheten med min lille son erbjöd de spädbarnsmassage och samtal. Vi pratade om våra förlossningar, att allt den första tiden med barn inte blev ett rosa moln som vi hade föreställt oss, hur man knyter an till sitt barn, och många andra viktiga element som är viktiga samtalsämnen under första tiden som nybliven förälder. För mig, som undergått en förlossningsdepression betydde dessa samtal att jag kunde avsluta min KBT som MVC skickat mig till, och läka från den psykologiska ohälsa som en stor andel mammor får efter förlossningar.

Nu är min son åtta månader och vill inte vara still hemma. På Öppna Förskolan får han stimulans i form av lek med andra barn, rytmik och färg och form. Jag pratar med personalen och de andra föräldrarna, mammor och pappor som nu är mina nära vänner. Vänner som jag inte hade dagen när min son föddes eftersom jag är nyinflyttad i staden. Mitt sociala nätverk räddades därmed av Öppna Förskolan. Mina frågor om mat, barnets utveckling och andra ämnen som hör till småbarnsåren besvaras, så jag behöver inte ringa min BVC central. Min föräldraledighet blev inte en farhåga där isolering i hemmet och avstängdhet från omvärlden var min största rädsla. Den blev något varmt, utvecklande och hoppfullt. Något som jag delade med andra.

Snart ska min sambo gå på föräldraledighet, hur ska det gå för honom om Öppna Förskolan måste lägga ner sin verksamhet? Hur ska det gå för vårt barn? Jag tror definitivt att min sambo kommer att känna sig ensam, och därmed må sämre än om han får träffa föräldrar i samma situation. Vår son kommer få mindre stimulans, få mindre tid till att umgås med andra barn och därmed utvecklas långsammare. Våra frågor, ja dem får BVC ta, om de har telefontid det vill säga.

Detta är bara en av flera tusen historier om hur verksamheten hjälpt föräldrar. Historier där gemenskap och socialt umgänge för våra barn är i fokus, där psykisk ohälsa besegrats, men även om informativa kurser och grupper. Vissa grupper är för unga föräldrar, andra för barn i familjer som behöver extra stöd som funktionsnedsättning eller kognitiva svårigheter, några är för familjehemsbarn och vissa är för tvilling- och trilling föräldrar. Det finns föräldrar som inte har något annat umgänge i Uddevalla. BVC hänvisar många föräldrar till Öppna Förskolan, om de måste dra ned på sin verksamhet, vilka tar ansvar för dem??

Stöd tidigt i livet måste vara en bättre ekonomisk investering än att socialtjänsten ska ta hand om ett barn tills hen är 18 år? Vi ska spara pengar enligt kommunen, men de skjuter sig själv i foten genom att lägga ner verksamheter som dessa.

Öppna Förskolan är inget fik för nyblivna föräldrar där barnen kan leka av sig. Öppna Förskolan är en samlingspunkt för personer i samma situation där man guidas på rätt väg genom första småbarnsåren. Det är en kommunal gynnsam enhet med 18 000 besök varje år. Den motverkar utanförskap, psykisk ohälsa och segregation.

Vi är många i Uddevalla kommun som vill se att Öppna Förskolan är kvar. Vi kommer kriga, för vi bryr oss om våra barns framtid. Vi kommer därför demonstrera den 18 juni på Kungstorget för att visa vår missnöje med kommunen.

Siri Fagerlund

Administratörer på facebookgruppen "Rädda Öppna Förskolan Uddevalla" samt alla dess 500 + medlemmar