Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Kristdemokraterna i Munkedal röstade nej till tiggeriförbudsförslaget. Bild: Björn Lindgren/TT

Därför röstade vi nej till tiggeriförbud

Kristdemokraterna: Förbudet är att diskriminera enskilda personer genom särbehandling.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Vi i Kristdemokraterna i Munkedal röstade nej till tiggeriförbud eftersom vi anser att insamlande av pengar skall behandlas lika. Idag måste de som vill samla in pengar för olika ändamål, till exempel välgörande ändamål som Rädda Barnens med flera söka tillstånd av kommunen för att göra detta. Då anser vi att man även skall ha tillstånd för att samla in pengar för privata ändamål. Alla skall behandlas lika. Att förbjuda en form av insamling, av en del ansett som tiggeri, anser vi är att diskriminera enskilda personer genom särbehandling.

Den absoluta majoriteten i Sverige lever idag ett mycket skyddat liv som innebär att de aldrig behöver ställas inför en situation där de behöver tigga. Vi är privilegierade människor i ett privilegierat land. Men situationer kan förändras och vi vet inte hur vår framtid ser ut. Om vi skulle tvingas tigga, hur skulle vi då vilja bli behandlade/bemötta? ”Att behandla andra så som vi själva vill bli behandlade” är i vårt tycke en bra ledstjärna.

I de fall människor tvingas av andra att tigga tror vi att ett krav på tillstånd kan verka avskräckande då de som skulle stå bakom ett sådant tvång knappast är intresserade av att bli uppmärksammade genom en ansökan om tillstånd. Likaså kan våra myndigheter kanske inspireras att arbeta för en förbättring av både enskilda och gruppers situationer i andra länder inom EU genom att avanonymisera tiggare och istället få kontakt med individer med individuella problem för vilka en möjlig lösning kanske kan identifieras och initieras?

För Kristdemokraterna i Munkedal

Rolf Jacobsson