Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Därför säger vi nej till höjd pensionsålder

Beslutet kommer att drabba lågavlönade kvinnor

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Den 16 oktober kommer riksdagen att rösta för en höjd pensionsålder, som bland annat innebär att du som är född 1970 måste arbeta till 68 års ålder, men orkar du? Vi i Tantpatrullen menar att detta inte löser problemet med dagens pensionssystem, som är sämst i Norden och som skapar ett växande antal fattigpensionärer, 80 procent av dessa är kvinnor.

Många organisationer har framfört sina synpunkter på förslaget och en del är positiva till förslaget, eftersom vi lever allt längre. Men så ser det ju inte ut för alla och lågutbildade kvinnors medellivslängd sjunker faktiskt. Även när man är positiv, så har man en rad invändningar, som till exempel Göteborgs kommun som skriver att det i förslaget finns förvånansvärt lite om hur arbetsgivaren måste utveckla arbetsmiljön. Arjeplogs kommun skriver rakt ut, att en höjning av pensionsåldern förutsätter att man orkar jobba längre, Socialstyrelsen har ingen åsikt och LO säger nej och menar att man istället måste höja inbetalningen till pensionssystemet.

Vi i Tantpatrullen, som är en politiskt fristående organisation och som organiserar äldre kvinnor, som strider för att unga ska få en bättre pension än vi har. Vi menar att en höjd pensionsålder inte löser problemet med att ett växande antal personer inte får en pension det går att leva på efter ett långt arbetsliv. Förutsättningarna på arbetsmarknaden ser idag olika ut, där kvinnor som arbetar inom vård och omsorg med både helg- och skiftarbete, har en hög ohälsa och därför tvingas lämna arbetslivet före 65 års ålder. Inte för att man absolut vill, utan för att kroppen säger ifrån.

En höjning av pensionsåldern utan att först förbättra både arbetsmiljö och lön. kommer att drabba dessa kvinnor än mer. Dessutom tar man inte hänsyn till att många som är unga i dag, arbetar på en osäker arbetsmarknad med tillfälliga och projektanställningar utan kollektivavtal. Vinnarna blir högutbildade i tjänstemannayrken med flexibla arbetstider och bra arbetsmiljö.

Vi i Tantpatrullen menar att först måste vi skapa ett hållbart arbetsliv för både kvinnor och män och det handlar om både miljö och lön. Därför kräver vi ett helt nytt pensionssystem, som också tar hänsyn till kvinnors och mäns olika förutsättningar på arbetsmarknaden. så att ingen behöver sluta sitt liv som fattigpensionär i ett av världens rikaste länder.

Birgitta Sevefjord

ordförande Tantpatrullen

Ewy Gahnström

Tantpatrullen Uddevalla