Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Därför säger vi nej till kulturhusförslaget

Christer Hasslebäck (UP): "Är varje kommunalval så viktiga att det är prestigebyggen som avgör valen?"

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Vi har fått en förfrågan från privat intressent om att bygga ett kulturhus inkl hotelldel på grönytan framför vårt Museum i Uddevalla. Uddevallapartiet kommer alltid att behandla alla privata initiativ med största respekt och så har vi gjort även i detta fall. Förslaget är tänkvärt för oss alla.

Det finns nog inget politiskt parti som ifrågasätter kulturens positiva inverkan på vår kommun, så tycker även vi. Men Socialdemokraterna trycker på hårt för att få igenom beslutet om nytt kulturhus så snabbt som möjligt, varför?

Uddevalla har behov av kajförstärkningar, översvämningsskydd, skolor, badhus och brandstation som naturligtvis ligger före i kön innan ett eventuellt kulturhus. Självklart är det så. Vi pratar om investeringar på långt över en miljard kronor. Tillkommer gör naturligtvis kapitalkostnader och driftskostnader på den kommunala budgeten för dessa investeringar.

Den demografiska utvecklingen, äldreomsorg med mera, gör samtidigt att vi måste få fram eller spara ihop mer än 200 miljoner kronor i kommunen de kommande två åren. Ingen ifrågasätter att så är fallet.

Ett kulturhus där investeringen kräver, att vi hyr ytor för minst cirka 30 miljoner kronor per år, och som dessutom för att fylla ytorna med vettigt innehåll, fordrar enligt oss minst ytterligare cirka 12 miljoner kronor per år i vanligt normalt ramtillskott till Kultur- och Fritidsnämnden. Hur skall allt detta finansieras?

Självklart går inte detta utan att höja vår kommunalskatt. Inte med 10 – 20 öre, utan om allt ovan genomförs kanske 2 – 3 kronor. Vem i Uddevalla vill ha bland de högsta kommunalskatterna i Sverige – inte Uddevallapartiet iallafall.

Är varje kommunalval så viktiga att det är prestigebyggen som avgör valen? Uddevallapartiet tror inte detta. Vi skall satsa på rätt saker, i rätt tid, när vi har råd med investeringen.

Investeringen i ett Kulturhus borde därför skjutas upp tillsvidare och dessutom borde alla andra alternativ genomlysas ordentligt.

Christer Hasslebäck

Uddevallapartiet

Gruppledare