Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Bild: Lasse Edwartz

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Därför ska den sista rivningen stoppas

Alliansen om Bodele: Vi räddar huset.

Socialdemokraternas iver att riva kulturhistoriska byggnader på Bodele är uttryck för den maktfullkomlighet som format socialdemokratin. Allehanda konstruerade argument, som husens usla skick, krav på va-anslutning, höga renoveringskostnader och hinder för allmänhetens tillgång till området, tillgrips för att motivera rivning av hus som av Bohusläns museum bedömts ha betydande kulturhistoriska värden.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

LÄS MER: Hyresnämnden backar kommunen – vill riva Bodelehus

Verkligheten är en annan. Husen är byggda på 30-talet, inte alls i så dåligt skick (vilket framkom vid rivningen av två av dem) som påståtts, och uthyrda till hyresgäster som hyrt dem i decennier och själva bekostat underhåll när kommunen inte fullgjort sina åtaganden.

Kenneth Engelbrektsson (S), samhällsbyggnadsnämndens förste vice ordförande, skriver att det vore slöseri att bevara husen. Han anför orealistiska renoveringskostnader och bortser dessutom från att det inte är självklart att kommunen skulle stå för dem.

LÄS MER: Husen hade omfattande renoveringsbehov

Enligt numera etablerad socialdemokratisk argumentation antyder han att det var alliansstyret under förra mandatperioden som tog beslutet om rivning. Att en enig teknisk nämnd fattade beslut om rivning på ett missvisande beslutsunderlag är inget skäl att inte ändra sig när man inser att beslutet togs på felaktiga grunder.

LÄS MER: Kampen är över - sista huset rivs

Alliansen insåg det och motsatte sig rivning, men socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet drev igenom rivning med minsta möjliga majoritet trots alla försök att få dem att ta sitt förnuft till fånga.

Nu ska det sista huset rivas före valet och hyresgästen, som hyrt huset i decennier, får en vecka på sig att lämna det. Han får inte ens förlängd tid av kommunen. Hänsynslöst, maktfullkomligt och en trist illustration av kommunens attityd mot sina medborgare.

LÄS MER: Varför vill de rödgröna utplåna delar av Uddevallas kulturarv?

Alliansen kräver att rivningen av huset stoppas. Så här får det inte gå till.

Rolf Jonsson (L)

Carin Ramneskär (M)

Magnus Jacobsson (KD)

Elving Andersson (C)