Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Ulf Wallin Bild: Carl-Gustaf Wikstrand

Därför ska du inte rösta på något parti som vill vara lagom i EU

"Jag minns mycket väl den segerglädje som utspelade sig i centrala Göteborg den 9 maj 1945."

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I dagarna har jag fått valbudskap från bland andra Sverigedemokraterna (SD) med devisen ”Mindre Bryssel - mer Sverige”. I en underrubrik säger man ”Rösta för att fritt, levande och demokratiskt Europa.”

Jag har under flera är agnat tid till att studera inlämnade motioner och olika dokument från SD. Då kan man läsa att samerna inte är svenskar och ska som minoritet fråntas sina rättigheter. Det gäller även personer som kommer till Sverige med en muslimsk trosuppfattning. I Sverige har det funnits muslimer sedan 1930-talet.

Vidare har SD ifrågasatt asylrätten och ville till exempel att ungdomar som kom till Sverige under 2015 skulle nekas uppehållstillstånd. Flertalet av dessa barn är hazarer. En minoritetsgrupp som oftast talar persiska, är shiatroende muslimer och är förföljda som en minoritetsgrupp i ett Afghanistan, där sunni är den dominerande formen av islam. Sunnitron är den tro som omfattas av cirka 80 procent i hela världen.

Dessutom ger partiledaren Jimmy Åkesson och hans riksdagskamrater olika besked om stödet för pensionärer, när de röstar för ”jobbskatteförslagen” som ger en pensionär högre skatt än en aktiv löntagare. Vidare har SD i riksdagen stött förslag om sämre villkor för arbetstagare. Nu uttrycker Åkesson sympatier för Kristdemokraternas ”Lagompolitik”. Där de inte säger vad det innebär.

Demokratin bygger på rättvisa, solidaritet och jämlikhet. Förutsättningen för det är att vi i EU slutat med att föra krig mot varandra. Begreppet fred var vägledande för de politiker som grundade EU i ett Europa som var sönderbombat Europa år 1945. Jag minns mycket väl den segerglädje som utspelade sig i centrala Göteborg den 9 maj 1945. En fred som även Japan fick erfara i av atombomber sönderskadat land i augusti 1945.

Det skapade en grund för en frihetskänsla hos alla länder Afrika som ockuperats av europeiska länder eller som i Sydafrika där det nu sker demokratiska val för tredje gången och där en ledare i TV sagt ”Man kan inte äta frihet, den måste varje dag försvaras.”

Det svenska begreppet lagom är en otydlig företeelse. Den har ingen vetenskaplig grund, eftersom ordet grundar sig på personligt tyckande.

Därför ska alla röstberättigade i Sverige rösta på partier som värnar arbetsrätten och social trygghet för att skapa ett samhälle byggt på begreppen rättvisa, jämlikhet och solidaritet och som medverkat till att Sverige i dag är en förebild.

Lagompolitiken bör hamna på avskrädeshögen.

Ulf Wallin (S)