Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Sven-Arne Thorstensson  Bild: Ingvar Spetsmark
Sven-Arne Thorstensson Bild: Ingvar Spetsmark

Därför ska du inte rösta på små partier

Risk för dubbel regnbåge i Munkedal och andra kommuner

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Det handlar om dina och mina pengar. Det handlar om barnens skolgång och de äldres omsorg. Det handlar om kommunens utveckling och politikernas förmåga att styra sin förvaltning.

Under lång tid med tillväxt och stark ekonomi i Sverige som land, urholkas många landsbygdskommuners ekonomi av olika sociala belastningar, och låg skattekraft.

Att vara kommunpolitiker och styra en sådan kommun är ingen dans på rosor och fordrar ett gediget ideellt intresse för väldigt låg ersättning.

Om nu dessa personer ska ha en rimlig chans att göra ett bra jobb så behöver de också bra förutsättningar.

Dessa politiker verkar dessutom i sin hembygd där de även har sitt sociala liv att ta hänsyn till.

Svenskarna har numera allt svårare att skilja på sak och person, och det gör att modet och lusten att fatta obekväma beslut ökar drastiskt.

Därutöver skall de ägna ideell tid åt att väga samman många mycket bångstyriga viljor från flera småpartier, som ofta bara har en eller två frågor som de vill driva.

Blir detta för svårt, så är risken uppenbar att den envisaste vinner och förnuftet förlorar.

Förekomsten av små lokala partier må hända utgör en väckarklocka till sovande politiker,

Men dessa småpartier utgör sällan lösningen på de problem som de pekat på.

Dessutom ökar problemen ytterligare för att kunna skapa stabil majoritet på grund av att SD tycks öka i de flesta kommuner.

I många av kommunerna är nu en Limbosituation nära. Tyvärr kan man inte längre kalla Sverigedemokraterna för, varken lokalt eller litet parti eftersom de flesta andra partier, om ens något kan tänka sig samarbete med just dem. Detta komplicerar maktbildningen ordentligt. I flera kommuner återstår bara att samla ihop resterande partiers mandat för att koka ihop en oftast smaklös koalitionssoppa.

Nu är situationen som den är, valsedlarna är utskickade med kommunala vallöften från 7, 8, 9, och ibland ännu flera partier. Den tänkande väljaren har inte en enda aning om vilken del i soppan de kommer att få smaka på. Som till exempel i Munkedal, där finns inga klara majoritetsyttringar innan valet om vilka som kan tänkas vilja bilda majoritet.

Det tragiska är, att på många håll, precis som i Munkedal är politikernas inställning. -Vi får avvakta valresultatet för se vilken soppa som sen ska redas.

Så kan vi givetvis inte ha det. Inte nu och inte i framtiden. Du och jag som väljare måste kunna göra en rimlig bedömning om vad vi kommer rösta på. Inte rösta på en massa ingredienser utan recept.

Jag tänker så här.

- Rösta inte på små partier i kommunvalet, de tillför inget annat än dåliga kompromisser och försvagad majoritet.

Rösta i stället på det större parti som står dig näst närmast.

- Kryssa den person på listan som du har förtroende för. Det är partierna som nominerar efter sin ordning, men det är du som väljer.

-Du skall kryssa efter din kännedom och trygghet om en bra person som säger vad den menar och gör det den har sagt.

- Tänker du rösta på Sverigedemokraterna så avstå detta i 2018 års val och avvakta de kommande fyra årens utveckling, För din röst kommer att vara i stort sett värdelös. De övriga partierna kommer fortsatt att blockera SD till varje pris.

Se det som ett gott råd, så kanske vi har råd att rösta fler gånger.

Sven-Arne Thorstensson

Borgerligt obunden debattör Smedberg Munkedal.