Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

VISBY 20190707
Sverigedemokraternas SD:s gruppledare Mattias Karlsson (tv) under partiledaren Jimmie Åkessons tal under Sverigedemokraternas dag på politikerveckan i Almedalen.
Foto: Adam Ihse / TT / kod 9200

 Bild: Adam Ihse/TT
VISBY 20190707 Sverigedemokraternas SD:s gruppledare Mattias Karlsson (tv) under partiledaren Jimmie Åkessons tal under Sverigedemokraternas dag på politikerveckan i Almedalen. Foto: Adam Ihse / TT / kod 9200 Bild: Adam Ihse/TT

Därför ska du inte rösta på Sverigedemokraterna

"Främlingshatet sipprar obemärkt in i våra hjärnor."

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Enligt de senaste väljarbarometrarna är det cirka 25 procent av oss, som sympatiserar med SD.

Ett parti, som har sina rötter i rasism, nazism och högerextremism.

Ett parti, som delar in oss i "vi" och "dom".

Ett parti, som skyller alla samhällets problem på invandringen.

Tidigare, när SD var ett uttalat främlingsfientligt enfrågeparti, ville man ogärna skylta med att man sympatiserade med SD.

Nu har SD tagit upp flera aktuella samhällsfrågor, som man filar på och försöker anpassa till den allmänna opinionen.

Nu kan det låta: "Jag stödjer SD, för att dom har den bästa politiken, när det gäller att bekämpa de kriminella gängen", eller "Jag stödjer SD, för att dom värnar om de gamla", eller "Jag stödjer SD, för att dom vill förbättra sjukvården" osv.

Detta är naturligtvis dimridåer. Den främsta anledningen till att man stödjer SD är naturligtvis därför att SD är ett invandrarfientligt parti.

Visst finns det invandrare, som är kriminella, misshandlar sina fruar, utnyttjar systemet eller på andra sätt missköter sig.

Betyder detta att alla invandrare är dåliga människor? Naturligtvis inte.

Det finns även infödda svenskar, som är kriminella, misshandlar sina fruar, utnyttjar systemet eller på andra sätt missköter sig.

Med SD:s sätt att tänka, så borde detta innebära att svenskarna är samhällets parasiter.

Vi måste alltså lära oss att skilja på individ och grupp och rikta vår vrede mot de individer som, oavsett etnisk tillhörighet, utför kriminella handlingar eller på andra sätt uppför sig illa, och inte fördöma en hel grupp.

Vi bombarderas av en ständig ström av information om bl.a. invandringen, men vad det än gäller, var kritisk och försök ta reda på fakta. Det finns mycket falsk information i omlopp. Svälj inte allt med hull och hår.

Det sägs ju att människan inte har förmågan att lära sig något från historiska misstag, och det är kanske sant, så det som oroar mig mest, nu när SD ökar i popularitet, är att historien kan komma att upprepa sig, vilket aldrig, aldrig skulle få hända.

Jag påstår inte att SD är nazistiskt, men i och med att SD växer och ökar i popularitet, så vädrar rasismen, nazismen och högerextremismen morgonluft.

I SD-vänliga Facebookgrupper, enligt tidningen Expo, sprids bland annat dessa uppmaningar: "Kanske dags att börja spränga moskéer - Häng dom i schalarna - Skjut en flykting, gör världen en tjänst - Avrätta Löfven på fläcken - Annie Lööf är en landsförrädare, som skulle få dödsstraff - Nackskott på hela regeringen".

Nu är detta naturligtvis extrema åsikter, som få av oss står bakom, men dessa tankegångar ligger och lurar i bakgrunden, så för mig är det helt obegripligt att tidigare socialdemokrater kan sympatisera med SD.

Då, på 30-40 talen skylldes de flesta problem på judarna, nu är det invandrarna, och då speciellt muslimerna, som är måltavlor.

När Jimmy Åkesson eller någon annan SD-politiker uttalar sig, i vilken fråga det än gäller, avslutas det nästan alltid med att det aktuella problemet beror på invandringen.

Detta gör, vilket också är meningen, att vi sakta men säkert avtrubbas och främlingshatet sipprar obemärkt in i våra hjärnor.

Människan är ett flockdjur, som anpassar sig till olika strömningar i samhället. Med propaganda (gärna falsk), starka ledare och grupptryck kan vi, när den kritiska punkten passeras och masshysterin breder ut sig, utföra de mest fasansfulla illdåd. Det hände i nazityskland, i Rwanda, i forna Jugoslavien, i Kambodja med flera. Listan kan göras lång.

Om SD och liknande grupperingar tillåts växa sig tillräckligt starka, så kommer detta att hända även i Sverige, så innan det är för sent, vänd SD ryggen.

Lars Svensson

Uddevalla