Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Rosor från Kenya kan vara både klimatsmarta och rättvisa. Bild: SAYYID AZIM

Därför ska du köpa och ge bort en rättvis ros!

Fairtrade har gjort skillnad för odlare i Kenya

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

En röd ros är en uppskattad present på alla hjärtans dag. Bara i Sverige köper vi över fyra miljoner rosor den 14 februari. Under ett år importerar vi runt 80 miljoner rosor från länder med utbredd fattigdom, exempelvis Kenya, Etiopien, Ecuador och Colombia.

52 procent av alla snittrosor som säljs idag i Sverige är Fairtrade-märkta. Detta beror mycket på att flera stora aktörer valt att gå över till att sälja 100 procent schysst odlade rosor. Även kaffet och bananförsäljningen ökade år 2018 från föregående år, 300 nya produkter finns nu på marknaden, totalt över 2 600 produkter.

Att kämpa för de anställdas villkor inom blomplantage har länge funnits inom Fairtrade. Att de anställda ska ha en levnadslön och rätt att fackligt organisera sig är hjärtefrågor. 2018 lyckades anställda höja minimilönen i Kenya, tack vare fackliga förhandlingar.

Kenya är största producent i Afrika men Nederländerna ligger ju närmre, vad ska man välja? Enligt en studie som analysföretaget Treeze gjort visas flera fördelar med rosor producerade i Kenya, till exempel ur koldioxidsynpunkt. Hela produktionen och processen beräknas ge fem gånger mindre koldioxidutsläpp än Nederländerna, trots sin export. Detta beror som exempel på odlingen i växthus i Europa som kräver energi för uppvärmning, i Nederländerna huvudsakligen fossil.

Ett Fairtrade-certifierad plantage ger nytta även för de anställdas familjemedlemmar. Förutom en minimilön för den anställde ges en premie för mängden sålda rosor. Vad denna premie ska användas till bestäms gemensamt och lokalt. Som exempel har en skola byggts för anställdas barn. För att flickorna skulle kunna gå i skolan även under sin lingonvecka köptes det för premien in sanitetsbindor vid en rosplantage i Nairobi, Kenya. Låt ett barn få chans till utbildning och blomstra så kan vi genom handel bidra till att minska fattigdom och barnarbete.

Bidra med #Dubbelomtanke och köp en Fairtrade-märkt ros till en vän du vill visa uppskattning.

Jenny Olsson

samordnare Uddevalla Fairtrade city