Därför ska du reparera eller ge bort dina gamla elprylar

Kan någon annan få glädje och nytta av dem? Kanske rent av någon du känner?

ANNONS

Precis som julen kommer tillbaka, borde julklapparna göra det. I alla fall om de fungerar. I de svenska hushållen finns 26 000 ton batteridrivna elprylar som inte används längre – en stor resurs som skulle kunna bli nya gåvor. Om prylarna inte fungerar, kan de kanske repareras eller återvinnas till nya produkter. På så sätt kan vi spara på jordens resurser och även på julklappspengarna.

Med drygt en månad kvar till julafton startar nu julhandeln på allvar. Enligt HUI research kommer handeln i Sverige under december månad att omsätta 79,7 miljarder, vilket är nytt rekord. HUI research utser om någon vecka årets julklapp som många gånger har blivit en batteridriven elpryl. Förra året var det elcykeln, åren dessförinnan VR-glasögonen, robotdammsugaren och aktivitetsarmbandet. Längre tillbaka har det handlat om surfplattan, gps:en, dataspelet, det elektroniska husdjuret och mobiltelefonen. Det är ganska typiska julklappar som kan ha blivit liggande.

ANNONS

Kriterierna för årets julklapp är att:

• Produkten ska vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse för året.

• Produkten ska svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i stort antal.

• Produkten ska representera den tid vi lever i.

Vi skulle vilja se helt nya kriterier:

• Produkten ska redan finnas och fungera.

• Produkten ska ha ett högt materialvärde, det vill säga innehålla metaller eller andra värdefulla komponenter som vid återbruk och delning ger stor miljöbesparing.

• Produkten ska representera den tid vi lever i och bidra till ökad hållbarhet.

Vi på Batteriåtervinningen är inte motståndare till att köpa nytt. Men ofta finns det redan fungerande saker som kan delas eller återanvändas. Ta barnens tv-spel eller VR-glasögonen från förra året som redan samlar damm på en vind. Eller mobiltelefonen som blev liggande när du fick en ny. Kan någon annan få glädje och nytta av dem? Kanske rent av någon du känner?

Vi tror att många lider av köphets i jultider och kan drabbas av viss klimatångest. Batteriåtervinningen använder en avfallstrappa när vi försöker förklara hur man kan tänka för att minska miljöpåverkan.

1. Tänk över dina inköp! Kan du dela eller låna/hyra en produkt, gör det!

ANNONS

2. Återanvänd! Har du något som fungerar men som du själv inte använder, sälj det eller ge det till någon som behöver det!

3. Om produkten är trasig eller på annat sätt obrukbar, lämna den till återvinning!

Med tre enkla steg kan julen bli årets höjdpunkt både för familjemys och hållbarhet. Och glöm inte – även nästa års julklapp kan vara en tidigare års julklapp.

Mats Holme

Ordförande Batteriinformationsföreningen

ANNONS