Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Olof Börjesson (C)

Därför ska inte alla undersköterskor få höjd lön

Alla jobb är inte undersköterskeliknande uppgifter

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Svar till Petra Sundbladh 8 september  Sotenäs måste satsa på alla undersköterskor

Sotenäs kommun och personalutskottet är positiva till att höja undersköterskornas löner enligt avtal. Däremot tolkar vi och Kommunal Sotenäs avtalet olika.

Syftet med avtalet är att höja statusen på undersköterskornas arbete, vilket vi som arbetsgivare mer än gärna vill bidra till. Vi delar inte uppfattningen att alla yrkeskategorier inom Kommunals avtalsområde kan betraktas som undersköterskeliknande uppgifter i Omsorgsförvaltningen. Denna tolkning delar vi med flertalet av Sveriges kommuner, enligt uppgifter från SKL.

I Sotenäs kommun har vi idag 249 personer med undersköterskeutbildning som arbetar inom olika yrken med olika krav. Av dessa omfattas 215 personer av vår tolkning av avtalet.

Läs också: Oenighet kring titel försenar nya löner

Kommunal hävdar att det är svårt att rekrytera och behålla utbildad personal inom Omsorgsförvaltningen. Det är en uppfattning vi delar när det gäller undersköterskor inom äldreomsorgen och dessa kommer att omfattas av lönesatsningen. Sotenäs kommun har en stor andel äldre i befolkningen och verksamheten har växt med 14 procent på fem år.

I övriga verksamheter finns inte samma svårigheter att rekrytera och behålla personal och verksamheterna har heller inte utökats i den omfattning som äldreomsorgen har. Det är viktigt att vi är en attraktiv arbetsgivare för samtliga yrkesgrupper. Vi genomför inom kort en utbildningsinsats för vårdare och habiliteringsassistenter. Satsningen innebär höjd kompetens och trygghet i yrket och höjd lön.

I torsdags hade vi förhandling och den avslutades i oenighet, vilket vi beklagar. Detta medför att samtliga inom Kommunals avtalsområde får vänta med 2016 års löneökningar. Hur länge vet vi i dagsläget inte.

 

Olof Börjesson (C)

personalutskottet Sotenäs kommun

Nina Roos

förvaltningschef Omsorgsförvaltningen

Erika Hassellöv

personalchef Sotenäs kommun