Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Fri påstigning. Debattören vill att bussarna ska vara avgiftsfria.

Därför ska kollektivtrafiken vara gratis

Bättre om den betalas med skatten.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Om man skaffar att all kollektivtrafik blir gratis så kommer det vara fler människor som väljer att ta bussen än bilen, det kommer vara miljövänligare och mindre trafikolyckor, därför tycker jag det ska vara gratis kollektivtrafik.

För det första tycker jag att det borde införas att all kollektivtrafik är gratis eftersom att det är miljövänligt att åka kollektivt, Istället för att 40 människor tar bilen och det är 40 stycken bilar som släpper ut avgaser skulle det vara miljövänligare om de 40 människorna istället tar bussen så är det bara en buss som släpper ut avgaser. Därför är det en bra anledning till att göra all kollektivtrafik gratis. Jag tror det är många människor som tycker det är dyrt att skaffa buss/tåg kort eller betala för biljett för varje resa, fast att de betalar när dem kör bil också eftersom att bensinen kostar, de flesta tycker också det är behändigare att ta bilen för den kan man ta hela tiden medan bussar, tåg med mera måste man passa tider.

För det andra tror jag det skulle vart fler människor som åker med kollektivtrafiken om det blir gratis eftersom då tänker människor att de inte slösar pengar på att betala någon bensin, även miljön vinner på att för människor väljer bort bilen och väljer kollektivt.

Dock blir det dyrt för regionerna och landstingen som äger kollektivtrafiken, eftersom det vi betalar för att åka kollektivt får inte in några pengar och pengar måste ju finnas för att betala drivmedel till bussar, nya järnvägar, reparation av fordon och annat liknande och det kommer inte att fungera om de inte får pengar från något håll.

Då tycker jag istället för att betala kort till bussar och tåg, att man istället kan betala mer skatt för att få det att fungera ekonomiskt. Detta lönar sig för många, mest såklart dem människorna som låter bilen stå hemma och då tar bussen som man betalar skatt för att göra och det är det ännu en till bra anledning till att åka kollektivt för att man då tjänar pengar på det.

För det tredje blir det inte lika många trafikolyckor eftersom det blir mindre trafik på vägarna så kommer det inte bli lika trångt på vägarna och på så sätt minskar trafikolyckorna. Många bussar går tomma och det minskar också, om det blir fler människor som åker med bussarna om då kollektivtrafiken blir gratis, Det leder också till att det inte blir lika mycket ljud av fordon eftersom det blir mindre fordon på vägen och även mindre utsläpp av koldioxid.

Avslutningsvis tycker jag att gratis kollektivtrafik skulle vara en positiv påverkan på svenska samhället, miljömässigt och även pengamässigt. Jag uppmanar er alla att försöka påverka politiker om ni tycker som jag.

Josefin