Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Även i Ljungskile. Stefan Edman vill att en inomhushall för idrott ska byggas vid Skarsjöområdet. Här tränas gymnastik i Rimnershallen.

Därför ska kommunen bygga ny inomhushall i Ljungskile

Stefan Edman: Ett frilufts- och idrottscentrum vid Skarsjövallen blir en spännande attraktion

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Jag växte upp i Ljungskile, på den tiden en blygsam tätort omgiven av bondgårdar med åkrar och betande djur, från fjället ner till viken. Men också med landets kanske största folkhögskola och framgångsrika företag som Strumpfabriken och Resteröd Trikå. Långt senare, under mina år i Småland, skrev jag ofta och med kärlek om hembygdens natur och människor i artiklar och böcker.

Nu bor jag här igen sedan drygt två decennier och upplever att Ljungskile utvecklas mer positivt än någonsin. Öppet, vänligt, rikt på idéer, kultur, föreningar och entreprenörskap. Och bäst av allt: Man är sig inte själv nog utan vill bidra till förnyelsen av hela kommunen Uddevalla. Det går bra för Ljungskile: Befolkningen växer och uppgick vid årsskiftet 2016/17 till 3 890 personer, varav en fjärdedel barn och ungdomar under arton år. Vi har i veckan fått nya fina lokaler för vårt bibliotek. Och har många hundra företag igång; åtta med fler än 50 anställda och en årlig omsättning på minst 10 miljoner, 29 företag med 10-50 anställda.

Vad blir nästa steg? Mitt och många andras önskemål för nästa mandatperiod är ett samlat Sport- och friluftscentrum, etablerat och ägt av kommunen, i ekonomisk samverkan med företag och med engagemang från ideella folkrörelser. Jag har tre tankar om detta:

1. Centret bör förläggas till Skarsjövallen. Här möts sedan länge hundratals unga och äldre kring fotbollen i LSK:s regi – varje vecka! Här finns finns natursköna omgivningar, med Skarsjöarna, Muntras grotta, Silverfallet. Här finns – om kommunstyrelsen nu äntligen kommer överens med LSK! – de nya tennisbanorna från och med i sommar. Här finns ströv- och ridstigar. Och här börjar vildmarks- och kulturområdet Bredfjället, unikt i Västsverige.

2. Centret bör också förses med en enkel och kostnadseffektiv inomhushall, dagtid intimt länkad till Ljungskileskolan och barns och ungdomars behov av rörelse och motion, kvällstid öppen för alla åldrar. Ljungskileskolan ska ju byggas ut senast till 2022 och i samband med den planeringen – som snart måste köras igång – bör kommunen planera för den nya hallen och för Centret som helhet.

3. Centret blir en spännande attraktion, inte alls bara för Ljungskile eller människorna i det bostadsområde som kanske byggs vid Skarsjövallen – utan i högsta grad för alla kommuninvånare. En juvel bland andra som även kan locka folk hit från andra kommuner!

Vad tänker Blåkullas rödgröna regering om den här idén? Och vad tycker den borgerliga oppositionen? Vill ni driva detta i valrörelsen? Låt oss höra!

Stefan Edman

författare, Ljungskile