Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

STOCKHOLM 20191210
Drottning Silvia under Nobelbanketten i blå hallen i Stadshuset i Stockholm.
Foto: Anders Wiklund / TT / kod 10040


 Bild: Anders Wiklund/TT
STOCKHOLM 20191210 Drottning Silvia under Nobelbanketten i blå hallen i Stadshuset i Stockholm. Foto: Anders Wiklund / TT / kod 10040 Bild: Anders Wiklund/TT

Därför ska Nobel firas på alla skolor!

Maj-Britt Jonasson: Att fira vetenskapliga och kulturella landvinningar är aktuellt för oss alla oavsett vad vi tror på.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Nobelfirande, jag läste ett reportage 11 december om hur Fridaskolan firade Nobeldagen. Vilket härligt initiativ! Tänk om man kunde göra det obligatoriskt vid alla skolor. Visserligen är det inte så mycket ståhej vid Lucia numera men litet festligt i vintermörkret är angenämt avbrott.

LÄS MER: Nobel stil över Fridaskolans dag

Dessutom kan Luciafirande vara diskriminerande för de som har en avvikande religion än den officiella. Att fira vetenskapliga och kulturella landvinningar är aktuellt för oss alla oavsett vad vi tror på.

Att klä upp sig, få litet festligare, ja till och med nyttig mat tror jag skulle vara stimulerande. Skoldagen i övrigt kan man ägna sig åt ämnen som har med Nobelpriset att göra. Ett lysande tillfälle för restaurang, hårvård - och sömnadskurser att praktisera vad de lärt sig.

Kanske man kan få bidrag av Nobelstiftelsen. Deras tillgångar tycks vara outsinliga!

Maj-Britt Jonasson