Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skarsjövallen i Ljungskile. Bild: Erik Weiefors

Därför ska Uddevalla kommun köpa Skarsjövallen

Uddevalla och Bohusläns enda fotbollsarena som i princip uppfyller kraven som ställs för att spela på elitnivå är Skarsjövallen.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Skarsjövallen ägs och drivs av LSK. Den har tillkommit och successivt uppgraderats av LSK med ett mycket stort inslag av ideella insatser och Uddevalla har därmed en mycket fin anläggning som kostat skattebetalarna mycket blygsamma insatser jämfört med vad kostnaden varit på andra håll i landet.

Uddevalla kommuns modell för bidrag till föreningar som äger och driver egna anläggningar är inte utformat så att det upplevs som rättvist jämfört med föreningar som nyttjar kommunala anläggningar för sin verksamhet. Detta känner många föreningar av i våra olika kommundelar där lokala idrottsföreningar har svårt med resurser till sin verksamhet för att man ska hålla i gång sina anläggningar.

Varje gång frågan om stöd till Skarsjövallen är aktuell väcker detta mycket känslor som syns i insändarspalter och på sociala medier, och överdrifter åt olika håll är mer regel än undantag. Debatten om vilken arena som ska vara Uddevallas fotbollsarena nummer ett och som uppfyller kraven på att få spela elitfotboll, kommer också upp med jämna mellanrum. Ska det vara Skarsjövallen eller Rimnersvallen?

Centerpartiet har under årens lopp medverkat till flera olika insatser och samarbeten med LSK för att successivt bygga ut och standardhöja arenan för att motsvara de krav som ställs från fotbollförbundet (vilka är långtgående och kan ibland tyckas överdrivna). Vi har också varit pådrivande för en översyn av regelverket till föreningar som äger och driver egna anläggningar för större rättvisa.

Centerpartiet i Uddevalla menar att det nu är dags för Uddevalla kommun att lägga fast en långsiktigt hållbar strategi. Vi anser att den bästa lösningen är att Uddevalla kommun förvärvar Skarsjövallen och därmed också tar på sig ansvaret för att Uddevalla och Bohuslän har en modern arena som uppfyller kraven för fotboll på elitnivå.

Kraven på moderna fotbollsarenor gör att det är mycket svårt att kombinera dessa med andra verksamheter som till exempel friidrott.

Rimnersområdet ska utvecklas till en samlat sport- och idrottscentrum. På sikt ska olika anläggningar lokaliseras hit som ishall med mera. Det är redan beslutat att det nya badhuset ska ligga här, vi har en fantastisk anläggning i Rimnershallen och den anrika Rimnersvallen bör upprustas med sikte på att friidrottens behov och ha en standard som medger tävlingar på nationell nivå, så kallad SM-standard.

Elving Andersson (C)

Gruppledare

Marie Pettersson (C)

Kretsordförande