Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Banderoll till stöd för Preemraff i Lysekil Bild: Karl af Geijerstam
Banderoll till stöd för Preemraff i Lysekil Bild: Karl af Geijerstam

Därför stöttar vi Preemraffs utbyggnad

Vi socialdemokrater vill att framtidens drivmedel ska tillverkas i Sverige och i Lysekil.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Förnybara drivmedel ska tillverkas av svensk skogsråvara och inte av importerad palmolja.

Preem AB har på ett tydligt sätt beskrivit sina ambitioner när det gäller bolagets klimatarbete. Produktionen av förnybara flytande bränslen ska öka till 5 miljoner kubikmeter till år 2030. Man vill bli världens första klimatneutrala petroleum- och biodrivmedels-företag sett till hela värdekedjan innan år 2045 samt vara ledande i skiftet från delvis fossila drivmedel till helt förnybara drivmedel på exportmarknaden senast år 2045.

Den ansökta verksamheten bör bedömas utifrån utsläppen av växthusgaser i hela värdekedjan. Bedömningen av Preems ansökan bör göras utifrån ett globalt perspektiv där frågan är vad som är alternativet till produktion av förnybara drivmedel vid Preemraff i Lysekil.

För att kunna göra verklighet av sina ambitioner i miljö- och klimatarbetet anser vi att bolaget ska få förutsättningar för att bedriva verksamheten med ett långsiktigt perspektiv. Ett tillstånd som inte begränsar möjligheterna att utveckla anläggningarna i hållbar riktning.

På Preemraff planeras för en utveckling som ligger väl i linje med riksdagens miljö- och klimatmål. Preem AB:s ansökan om tillstånd för befintlig och utökad verksamhet i Lysekil bör därför beviljas.

Så för miljöns skull vill vi att Preem får tillstånd att bygga ut!

Lysekils Arbetarekommun