Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Susanna Ivermo

Därför vägrar jag att sälja ål

Susanna Ivermo: Vi som säljer fisk måste ta ett ansvar

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Ska det vara kolja ska det vara sill, ska det vara rökt makrill, ska det vara nått som alla tål, ska det vara rökter ål!

Jag är så beskviken på min egen bransch!

Visste du att 99 procent av den europeiska ålen har försvunnit sedan 1950 eller att vattenkraftverken dödar hundratusentals blankålar varje år eller att kustbevakningen beslagtar massor med illegala fällor varje år?

LÄS MER: Afrikansk mal kan ersätta den rökta ålen

Denna vecka har det publicerats flera artiklar om ålen och jag är förvånad över den okunskap som finns bland mina kollegor. En väldigt klumpig kommentar från en ”fiskhandlare ” var att så länge kunderna frågar efter ål så kommer dom att sälja ål.

Men på riktigt!

Det är ju vi som ska vara proffs bakom fiskdiskarna, kunderna ska ju inte behöva veta allt. Vi ska lära ut och hjälpa kunden att välja bra hållbara råvaror.

LÄS MER: Tjuvfiske på ål ska stoppas med drönare

Ett annat argument är att den odlade ålen är helt okej att köpa. Skitsnack säger jag! Det finns inga odlade ålar, dom ålar man säljer som ”odlade”kommer från infångade vilda ålar.

En ål måste simma till sargassohavet för att fortplanta sig och så vitt jag vet så finns inte Sargassohavet i en bassäng. Från de som säljer odlade ålar, så är ett annat argument att ålen inte hade klarat sig ändå, eftersom cirka 70 procent av ålen dör under sin resa till Sargassohavet och att de då räddar ålarna genom att fånga in dom och lägga ålarna i bassänger. Räddar dom från vad? Det blir ju inga fler ålar om vi lägger dom i bassängerna.

LÄS MER: Här får 40 000 ålyngel ett nytt hem

Det är inte kunden som bestämmer vad vi har i våra fiskdiskar, utan det är vi som säljer fisken som ska ha kunskapen om vad vi ska sälja. Jag pratar varje vecka med Tobias Linder på Fiskgrossisten i Lysekil om fiskemetoder, utfiske och mycket annat. Ibland så har vi inte svaren på alla frågor när vi diskuterar men vi ser alltid till att ta reda på dom. Nyfikenhet är A och O. Så vi kan fortsätta sälja råvaror från världens vackraste skafferi!

Susanna Ivermo

Ljungskiles Havsdelikatesser