Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Därför var det rätt med sänkt värnskatt

Åtgärden var rätt även om tajmingen inte var den bästa.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

De senaste dagarna har i Bohusläningen förekommit flera insändare och kommentarer om SD som mer visar skribentens illvilja snarare än partiets politik. Längst går onsdagens gästkrönikör, en viss Mattias Karlsson. Enligt honom är tankesmedjan i bildande, Oikos, en hemsk tankesmedja. Illa, för att säga inte alls, underbyggd kritik, samt en lek med ord.

Men jag ska ägna mig åt Pål Magnussons insändare. När det gäller specifikt SD så upprepar ha det välkända mantrat om partiets “rötter” Därmed anser sig han veta vad partiet innerst inne står för. I övrigt är han tämligen sansad. Men han talar gärna om att han röstar “till vänster”, på partier som “tar från de rika och ger till de fattiga”.

Tänk om vi skulle använda relevanta beteckningar, de rika = näringslivets toppar, de fattiga – ja vilka är de? När jag talar med utlänningar menar de att alla svenskar kan betraktas som välbeställda. Många har väl krisperioder i sitt liv, men fattiga jämfört de verkliga jordens fattiga? Och det är ju aktieägarna som bestämmer direktörernas ersättningar och som tycker att om deras beslut genererar flera miljoner i vinst för dem, kan direktören få litet av den. Visst blir det stora inkomstskillnader’. Men direktören betalar kanske 2/3 av sin inkomst i skatt. Och gå motsatt väg, att “ta från de rika”, det vill säga att ge svenskt näringsliv sämre villkor än i andra länder, skulle ge mindre investeringar och utflyttning av verksamhet till andra länder. Till nackdel för Sverige, ja så skulle man kanske åstadkomma “fattiga”.

Kritik har riktats mot slopandet av värnskatten. En skatt som påstås ha kostat Sverige cirka 200 miljarder i uteblivna investeringar och arbetstillfällen. Åtgärden var rätt även om tajmingen inte var den bästa.

Inte ens LO-ordföranden tycks förstå de här problematiken. I så fall har då i alla fall han för hög lön. Hur skulle det vara med lite utvidgad tankeverksamhet, Pål Magnusson?

Rune Johansson

Kapelle