Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Därför var det väntat att Seabased gick i konkurs

Inge Löfgren (MP): Vågorna ger helt enkelt för lite energi.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Svårigheterna för byggnation av vågkraftverk har varit omfattande. Tekniken har varit för komplicerad och den marina miljön för påfrestande.

Placering av generatorer på havsbotten medför många problem. Inte minst ur service och underhållssynpunkt.

LÄS MER: Efter Seabased konkursbesked – nytt bolag tar över vågparken

Förutsättningarna för utplacering av vågkraftverk i Bohusläns skärgård har från början varit tveksam. Bland annat är tillräcklig våghöjd begränsad. Vågorna ger helt enkelt för lite energi. Samtidigt som tillverkningskostnaden har varit hög.

LÄS MER: Från lysande framtid till konkurs på tio år

Förhoppningarna på vågkraft som en alternativ energikälla har varit höga. Kommunens politiker såsom socialdemokrater, liberaler, centerpartister med flera har varit entusiastiska. Seabaseds utlovade fabrik med 1000 anställda har svalts med hull och hår. Ingen analys har gjorts för att värdera möjligheter och risker. Istället har man gått på känsla och hopp. En konsekvens har varit att Seabased fått option på köp av hamnområden. Dessa köp har inte genomförts men det har samtidigt effektivt hindrat Lysekils Hamn att bedriva sin verksamhet.

Kejsaren kan uppträda i olika skepnader. Men då han är naken så bör larmklockorna ringa. Tyvärr har Lysekils kommun en förkärlek till alla lycksökare som står på kö. Under årens lopp har det lovats stora musselodlingar, produktion av ostron, sjöpungar med mera.

Det är bara att beklaga att anställda har drabbats.

Inge Löfgren (MP)

Lysekil