Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Jan Skoglund

Därför vill vi bygga kallbadhuset

DEBATT: Vi står för en omsorgsfull utveckling av Smögen.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Smögen är verkligen en fantastisk ö som är en unik del av Bohusläns särpräglade miljö och kulturhistoria. Det är sommar, sol, salta bad, granitklippor, räkor och avkopplande solnedgångar. Att driva hotell på Smögen under sommaren är förmodligen ett av de enklaste jobben i världen. Vi har nämligen något som inte finns någon annanstans och som är väldigt eftertraktat. Något att vara stolta över och vara rädda om. För det är just det som gör att vi idag har en attraktiv och framgångsrik besöksnäring här på Smögen.

Utmaningen för oss som driver hotell på Västkusten är att ha en verksamhet som attraherar gäster under alla delar av året. Som ger oss en möjlighet att överleva. Som skapar arbetstillfällen för Smögens bofasta och som ger ett utökat kundunderlag för övriga näringsverksamheter här på ön.  Året runt.

Smögens Hafvsbad har som uttalad ambition att vara en av de tio mest uppskattade besöksdestinationerna i Sverige.  Det har vi alla möjligheter att vara. Men för att uppnå det krävs att vi fortsätter att utvecklas och har ett erbjudande som är tillräckligt attraktivt för våra gäster. Och som alltid ger ett mervärde som inte kan upplevas på andra platser i Bohuslän.

Ett led i den utvecklingen är förslaget att bygga ett nytt kallbadhus, med bastu och en avslappningsdel, nedanför hotellet i Makrillviken. Med den tillbyggnaden kan vi fortsätta att vara en av de bästa upplevelserna i Sverige. En position som gynnar Smögen som varumärke och det lokala näringslivet som finns här idag.

När våra planer för det nya kallbadhuset blev offentliga skapades en grupp på Facebook under namnet ”Nej till badhus och bar i Makrillviken på Smögen”. Där målades det upp en bild av att Smögens Hafvsbad ville exploatera hela Makrillviken med en gigantisk brygga, alkoholservering och tillhörande nattliv. Självklart var det många människor som ogillade planerna på en sådan utveckling. Och hade beskrivningen varit sann så hade även vi som närmsta grannar protesterat.

Men beskrivningen är tack och lov inte sann.

Sant är däremot att vi förslagit ett kallbadhus där det finns möjlighet för våra gäster att sitta ner och dricka något kallt efter en varm och skön bastu. Att hotellet har en långsiktig ägare i Aspelin Ramm Fastigheter som värnar om att skapa miljöer där människor kan trivas och må bra. Och att det är viktigare än en snabb ekonomisk avkastning.

Sant är också att den internationellt prisbelönta arkitektfirman Kanozi tagit sin utgångspunkt i Bohusläns och Makrillvikens naturliga miljö i sin omsorgsfulla gestaltning av det föreslagna kallbadhuset. Och att vårt förslag skulle öka tillgängligheten för badande i viken med hjälp av handikappanpassade ramper och bryggor.

Slutligen är det också sant att det intilliggande vandrarhemmet nyligen har byggt ut sin anläggning och renoverat sin bastu i just Makrillviken.  

Men tvärtemot vad man kanske kan tro så välkomnar vi vandrarhemmets expansion. Vi tror att den bidrar till utvecklingen av Smögen som besöksmål. Något som vi alla har glädje av här på Smögen. Vi är nämligen övertygade om att framgång föder framgång. Och att det i sin tur skapar livskraftiga och hållbara samhällen och miljöer.

Nu på söndag anordnar vi därför ett öppet hus på Smögens Hafvsbad. Där berättar vi om vår verksamhet och våra planer på att utveckla hotellet med ett kallbadhus i Makrillviken. Vi bjuder samtidigt in till en öppen dialog och diskussion om Smögens framtida utveckling

Jag och mina kollegor på hotellet är stolta över att arbeta på Smögen och vi vill att fler ska upptäcka den mest fantastiska ön i Sverige. Genom att generöst arbeta tillsammans för Smögens utveckling kan vi göra det möjligt. På söndag har vi ett tillfälle att träffas och prata om hur det kan gå till. 

 

Jan Skoglund

vd Smögens Havfsbad