Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Centerpartiet har i många år drivit frågan om att kommunen bör sälja Omnibus. Bild: Karl af Geijerstam
Centerpartiet har i många år drivit frågan om att kommunen bör sälja Omnibus. Bild: Karl af Geijerstam

Därför vill vi inte äventyra skattebetalarnas pengar

Att äga bussbolag som verkar på en hårt konkurrensutsatt marknad innebär en risk. Centerpartiet har under många år drivit frågan om att Uddevalla kommun bör sälja sitt bussbolag, Uddevalla Omnibus AB. När nu bussbolaget vill förvärva Lysekils Busstrafik AB aktualiseras frågan om försäljning av Uddevalla Omnibus AB igen.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Uddevalla Omnibus AB är ett välskött bolag, men trots detta är det förenat med en väsentlig risk. Det är ägaren, det vill säga invånarna och skattebetalarna i Uddevalla, som står för denna risk. Detta blev tydligt för några år sedan när Uddevalla Omnibus AB tappade en upphandling av expressbusstrafik, vilket innebar kraftiga förluster för bolaget.

LÄS MER: Snedvriden konkurrens har gjort att bussbolag övergett Uddevalla

Om förvärvet av Lysekils Busstrafik AB genomförs innebär det bland annat att man skall driva linjetrafik i Småland och enligt vår uppfattning finns ingen anledning för Uddevallas skattebetalare att driva sådan trafik och det är dessutom ytterst tveksamt om det är förenligt med kommunallagen att driva verksamhet i helt andra delar av landet.

Det är vår principiella uppfattning att kommunen inte skall bedriva näringsverksamhet och konkurrera med den privata marknaden, eftersom det oftast inte blir en konkurrens på lika villkor. Särskilt inte när det innebär en stor risk – en risk som tas med medborgarnas pengar. Vi står inför stora ekonomiska utmaningar och måste fokusera på de kommunala kärnverksamheterna och värna välfärden. Då kan vi inte samtidigt äventyra skattebetalarnas pengar på en marknad med stora risker.

LÄS MER: Omnibus avtal finansieras inte av skattepengar – och rakt inte i Småland

Det är därför Centerpartiet, tillsammans med övriga partier inom Alliansen (M, L och KD) i kommunfullmäktige har föreslagit att vi skall ta fram en strategi för försäljning av Uddevalla Omnibus AB.

Centerpartiets kommunfullmäktigegrupp i Uddevalla

Elving Andersson, Camilla Johansson, Stig Olsson, Torsten Torstensson, Marie Pettersson, Mikael Bjuhr