Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Catharina Bråkenhielm (S) och Petra Ekerum (S) petades av valberedning från riksdagsplatser - nu rasar Jan-Olof Larsson (S) mot valberedningen.

Dåligt arbete i valberedningen

Jan-Olof Larsson (S): "Huvudlöst" förslag till nya S-listor för riksdag och region.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Nu har Socialdemokraternas valberedning i det nya valdistriktet Fyrbodal levererat sitt förslag till riksdags- och regionlista.

Den kultur som före detta Norra Älvsborg fört in i det nya distriktet gäller numera. Störst kör först, oavsett kompetens och erfarenhet, är numera det som gäller. Det är de största kommunerna som skall ha det arvoderade platserna.

Läs också: Petra Ekerum petas från (S)-riksdagslista

På riksdagslistan skall Vänersborg, Uddevalla och Trollhättan ha dessa, i bästa fall om valet går bra kan Ed få en riksdagsledamot. På regionsidan skall Trollhättan ha den heltidsarvoderade platsen.

När man läser förklaringen från valberedningens ordförande ”att arbetet varit tufft för att det varit många kompetenta politiker som velat ställa upp” så blir jag beklämd.

Den mest kompetenta och välmeriterade ledamoten som hållit Bohusläns frågor högt och som drivit partiets äldrefrågor på ett förtjänstfullt sätt ställs utanför valbar plats. Detta för att platserna viks till de större kommunerna.

Norra Älvsborg lägger beslag på en majoritet av de valbara platserna på de båda listorna. Om socialdemokraterna händelsevis skulle få fyra riksdagsmandat går tre till före detta Norra Älvsborg. Bohuslän får ett.

Min uppfattning är att de Bohuslänska representanterna i valberedningen gjort ett utsökt dåligt arbete utifrån att de företräder hela distriktet, också Bohuslän.

Förslaget innebär att den enda riksdagsledamoten som närmade sig pensionsåldern och dessutom företrädde partiet i äldrefrågor åkte ut. Att vi skall företrädas av unga i riksdagen har partiet fastslagit men man borde beakta att det finns cirka 28 procent äldre i vårt valdistrikt.

Att då kasta ut en given företrädare för dessa och med god förankring bland denna kategori verkar huvudlöst.

Läs också: Petad från valbar plats – nu hoppar Orustpolitikern av

Man kan ju hoppas att Vänersborg, Trollhättan samt Uddevalla lyckas göra en bra valrörelse så vi inte tappar allt för många röster. Att tro att man skall kunna mobilisera valarbetare runt om i distriktet för att slås för trestadsregionen tror jag blir väldigt tufft.

Själv är jag oerhört tacksam för att jag själv valde att lämna mitt uppdrag för drygt ett år sedan på egen begäran så att jag slapp bli utkastad på grund av att vi har för många kompetenta nominerade.

Jan-Olof Larsson

socialdemokratisk riksdagsledamot emeritus för Bohuslän

Läs också: Oxenstiernas gamla gränser ger partierna huvudvärk