Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

. Bild: David Scherman
. Bild: David Scherman

Dags att öppna Uddevallas bibliotek!

Nu får det vara nog!

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I mars kom följande meddelande från Uddevalla kommun: "Från och med måndag 23 mars håller biblioteken stängt för att begränsa smittspridning av coronavirus covid19. Stängningen gäller tills vidare och omfattar Stadsbiblioteket, Dalabergs bibliotek, Ljungskile bibliotek och bokbussen."

Och så här motiverades beslutet: "Till biblioteken kommer många besökare i alla åldrar. Flera av dessa besökare tillhör riskgrupper. Eftersom biblioteken är öppna mötesplatser som är till för alla, kan det därför vara en plats där smitta sprids."

Man skrev också: "Under denna vecka (vecka 13) kommer vi att arbeta intensivt med att utveckla olika lösningar för att kunna fortsätta erbjuda dig biblioteksservice."

Detta "intensiva" arbete har en dryg månad senare endast resulterat i att man kan låna böcker genom att först reservera dem och sedan hämta dem på stadsbibliotekets bakgård under två timmar runt lunch och två timmar på eftermiddagen måndag till fredag samt tre timmar på torsdagar i Ljungskile och två timmar på onsdagar i Dalaberg.

Detta betyder naturligtvis att många går miste om möjligheten att låna böcker. Det innebär också att man bara kan använda bibliotekets nätsökning för att finna böcker i ett visst ämne eller av en viss författare, men att man inte kan ta en provtitt i böckerna för att se om de verkar intressanta innan man lånar dem. Och inte heller kan man läsa referensexemplar av böcker, alltså böcker som inte kan lånas hem, till exempel uppslagsböcker.

Jag har nu kollat alla kommuner från Strömstad i norr till Kungälv i söder, inklusive Färgelanda och kommunerna i Göta Älvdalen från Vänersborg till Ale. Samtliga håller biblioteken öppna, utom det svarta hålet Uddevalla. Vad är det för speciellt med Uddevallas bibliotek som gör smittspridningsrisken så enormt stor just här?

Stängningen är inget krav eller ens en rekommendation från Folkhälsomyndigheten eller regeringen. Tvärtom står det uttryckligen på FHM:s hemsida att begränsningen av antalet personer vid allmänna sammankomster inte gäller för bibliotek. Det är alltså kommunens eget påfund. Och deras argument för stängningen att personer i riskgrupper kan bli smittade om de besöker biblioteken skulle lika gärna kunna användas för att stänga samtliga butiker och restauranger och låta stadsbussarna stå kvar i garaget. Men nu är det inte den politiken som gäller i Sverige, vilket vid det här laget är känt över hela världen, men tydligen har undgått de styrande i Uddevalla.

Logiken i stängningsmotiveringen blir inte bättre av att man faktiskt har hemleverans av böcker till personer i riskgrupper, som därmed inte behöver riskera att utsättas för smitta vid biblioteksbesök.

Nu får det vara nog! Upphäv undantagstillståndet och låt uddevallaborna åter få samma villkor som invånarna i alla kommuner runt omkring. Öppna Uddevallas bibliotek!

Jörgen Tollesson