Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Pensionärerna behöver bättre och tryggare pensioner.  Bild: Pixabay
Pensionärerna behöver bättre och tryggare pensioner. Bild: Pixabay

Dags att betala in mer till våra pensioner!

Arbete lönar sig alltså mycket dåligt i pensionshänseende.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Nästa år kommer medelpensionen här i Västra Götalands län att ligga på omkring 14 000 kronor efter skatt. Det handlar i regel om länets tidigare grundskollärare, sjuksköterskor eller butikspersonal som efter runt 40 års arbete har denna pensionsinkomst att leva på.

Riksdagen beslutar nu i oktober om att höja grundskyddet i pensionssystemet, alltså garantipensionen och bostadstillägget, för de som arbetat lite eller inte alls. Fullt grundskydd blir nästa år cirka 14 000 kronor efter skatt. Men inga beslut tas för att förstärka den inkomstrelaterade pensionen.

Arbete lönar sig alltså mycket dåligt i pensionshänseende. Sverige är på väg mot ett grundtrygghetssystem, där alla får ungefär samma låga allmänna pension, och inte en inkomstbaserad allmän pension som vi gemensamt kommit överens om. Man kan alltså fråga sig varför vi under arbetslivet betalar in pensionsavgifter och varför vi har ett allmänt pensionssystem. Detta är oacceptabelt, politiken brister här i ansvar.

Att arbeta längre kommer inte att räcka eller vara möjligt för alla löntagare, det är heller inget dagens pensionärer kan göra. Staten måste därför ta sitt ansvar och höja pensionsavsättningarna, omgående till 18,5 procent och därefter ytterligare höjningar. Framtidens pensionärer kan då få en högre inkomstpension och likaledes för dagens pensionärer genom att retroaktivitet införs. Pensionssystemet måste renoveras så att det ger högre inkomstpensioner.

Ann-Christine Baar

Distriktsordförande SPF Seniorerna Bohusdistriktet