Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

"Dags att bilda Bohusläns kommun"

Det är inte bara Uddevalla kommun som är förlorare när Uddevalla sjukhus förlorar sin akutsjukvård eller till och med läggs ned. Hela Bohuslän är förloraren – lägg därtill alla turister och trafikanter på E 6. Tidigare förlorade Uddevalla kampen om högskolan.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Nästa ”slag” kommer säkerligen att stå om utveckling av Bohusbanan.

Ser vi folkmängden i fastlandsdelen av de bohuslänska kommunerna bor här omkring 110 000 innevånare – lägger vi till Orust/Tjörn landar folkmängden på drygt 125 000 personer. Detta innebär att ”storkommunen Bohuslän” är större än kommuner som Eskilstuna och Halmstad och nästan lika stor som Linköping, Norrköping eller Jönköping, samtliga dessa tre städer med utvecklade högskolor och akutvård vid respektive lasarett.

Sommartid är faktiskt ”kommunen Bohuslän” större än nyss nämnda städer!!

Visst förekommer samarbete inom de bohuslänska kommunerna, men oftast uppstår samarbetet när någon kris närmar sig, och då är det oftast för sent. Varför inte ta ett ordentligt framtidstag i diskussionen och tillsätt en utredning, med representation av samtliga kommuner i Bohuslän, med uppdrag att se över möjligheten att bilda en storkommun av hela Bohuslän, en stad lika stor som tidigare nämnda Linköping. Då skapas grunden för en utveckling, en utveckling som skulle ge Bohuslän en stor och kommersiell plats på Sverigekartan.

Mot den bakgrunden skulle ingen våga lägga ned vare sig akutsjukvården eller hela Uddevalla sjukhus.

Då skulle ingen ha ifrågasatt lokaliseringen av högskolan.

Då skulle Bohusbanan räddas och utvecklas med snabbtåg.

Dessutom skulle skapas en framtidstro som skulle inspirera till nyföretagande och inflyttning.

Vi skulle kunna utveckla turismen genom en bättre samordning av infrastrukturen och därigenom göra turismen till en riktig basnäring under varumärket Bohuslän.

Med en bredare kommunalekonomisk bas kunna effektivisera och utveckla det kommunala arbetet.

Skapa ett brett kulturutbud och ökad elitidrott.

Det är ingen enkel match att skapa en storkommun inom Bohuslän – vägen dit är säkerligen fylld av hinder och frågetecken. Men problem är till för att lösas. Att bygga vidare på begreppet Fyrstad är dött och saknar mental förankring inom Bohuslän.

Diskussion om kommunsammanslagningar sker också i andra delar av landet bland annat i Blekinge och Skåne.

Lägg all prestige till handlingarna och börja om från noll – men börja nu!